Miękki, pachnący bazylią, soczysty
kurczak w towarzystwie dojrzewających w słońcu pomidorków, podany na
aromatycznym, złocistym puree z chrupiącej kukurydzy i króla polskich warzyw to
świetna propozycja smacznego, sycącego dania obiadowego.
Składniki:
600g fileta z kurczaka (3 pojedyncze
piersi)
5-6 pomidorków cherry
120g mini mozzarelli
15-18 listków bazylii
przyprawa do kurczaka
sól
pieprz
olej do wysmarowania naczynia
Puree kukurydziano-ziemniaczane:
2 puszki kukurydzy w puszce
130ml śmietany 30%
2 ząbki czosnku
500g ziemniaków (waga po ugotowaniu)
pieprz
sól
Wykonanie:
1. Pomidorki i mozzarellę pokroić w
plasterki.
2. Każdą z piersi kurczaka umyć,
osuszyć, naciąć poprzecznie w 5-6 miejscach, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą
do kurczaka. Odstawić na około 30 minut. Następnie każde nacięcie piersi wypełnić
plastrem mozzarelli, pomidora i liściem bazylii.
3. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej
wodzie, po tym czasie odcedzić i ugnieść tłuczkiem do ziemniaków.
4. Kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać
obrany czosnek, śmietankę i całość zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Następnie dodać jeszcze ciepłe ziemniaki, doprawić solą, pieprzem i całość
dokładnie wymieszać na jednolite puree.
5.
Gotowe puree przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. Na puree
ułożyć piersi z kurczaka, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i
zapiekać przez około 30-35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz