Chrupiące szparagi otulone aromatyczną
szynką, podane z wyrazistym słodko - ostrym sosem to moja propozycja sezonowej
przekąski.
Składniki:
9 sztuk białych szparag
9 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
2 łyżki masła
2 łyżki bulionu drobiowego
sól
pieprz
Sos:
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy Dijon
2 łyżeczki musztardy miodowej
sól
pieprz
Wykonanie:
1.
Szparagi umyć, oczyścić, ugotować na półtwardo w lekko osolonym wrzątku i
odcedzić.
2.
Każdą szparagę owinąć szynką szwarcwaldzką i przełożyć do naczynia
żaroodpornego.
3.
Masło rozpuścić na patelni, dodać bulion, dokładnie wymieszać i polać szparagi.
4.
Szparagi wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut.
5.
Sos:
Składniki
sosu dokładnie ze sobą wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.
6.
Szparagi podawać na ciepło z przygotowanym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz