wtorek, 10 kwietnia 2018

Szparagi owinięte dojrzewającą szynką


Chrupiące szparagi otulone aromatyczną szynką, podane z wyrazistym słodko - ostrym sosem to moja propozycja sezonowej przekąski.

Składniki:

9 sztuk białych szparag
9 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
2 łyżki masła
2 łyżki bulionu drobiowego
sól
pieprz

Sos:
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy Dijon
2 łyżeczki musztardy miodowej
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Szparagi umyć, oczyścić, ugotować na półtwardo w lekko osolonym wrzątku i odcedzić.

2. Każdą szparagę owinąć szynką szwarcwaldzką i przełożyć do naczynia żaroodpornego.

3. Masło rozpuścić na patelni, dodać bulion, dokładnie wymieszać i polać szparagi.

4. Szparagi wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut.

5. Sos:
Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.

6. Szparagi podawać na ciepło z przygotowanym sosem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz