Cannelloni
z cukinii w roli charakterystycznego makaronu. Mięsne kuleczki zawinięte w plastry
cukinii zapieczone z kaszą to bardzo fajne podanie mięsa mielonego w oryginalny
sposób. Całość połączona sosem pieczarkowym, która smakuje wybornie i stanowi
doskonały pomysł na rodzinny obiad.
Składniki:
200g
kaszy jęczmiennej
2
duże cukinie
1
cebula
1
ząbek czosnku
400g
mięsa mielonego z szynki
200g
mięsa mielonego z kurczaka
1
jajko
3
łyżki posiekanej natki z pietruszki
2
łyżki bułki tartej
olej
masło
do wysmarowania formy
sól
pieprz
Sos
pieczarkowy:
300ml
śmietanki 30%
350g
pieczarek
1
cebula
1
ząbek czosnku
3
łyżki masła
80g
żółtego sera
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Kaszę ugotować al dente w
lekko osolonej wodzie, następnie wystudzić i przełożyć do naczynia
żaroodpornego wysmarowanego masłem.
2. Cukinie pokroić wzdłuż na
cienkie plastry i wrzucić do osolonego wrzątku na 2 minuty, a następnie osuszyć
i wystudzić.
3. Cebulę i czosnek drobno
posiekać, zeszklić na oleju, następnie pozostawić do wystudzenia. Mięso
wieprzowe i drobiowe przełożyć do miseczki, dodać jajko, podsmażoną cebulę z
czosnkiem, posiekaną natkę z pietruszki i bułkę tartą. Składniki masy mięsnej dokładnie
ze sobą wymieszać i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę owinąć
plastrem cukinii i ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym na warstwie kaszy.
4. Sos pieczarkowy:
Cebulę i czosnek drobno
posiekać, zeszklić na maśle, następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki i
smażyć aż będą dobre. Po tym czasie dodać śmietankę i smażyć aż do zredukowania
i uzyskania konsystencji sosu. Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem.
5. Ciepły sos wlać pomiędzy pulpeciki, uważając aby nie zalać powierzchni
pulpecików. Sos posypać żółtym serem i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180
stopni przez 35-45 minut.
Fajny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe i pomysłowe danie :)
OdpowiedzUsuń