środa, 11 kwietnia 2018

Sałatka z kurczakiem, mango i sosem miodowo - musztardowym


Pachnąca kolendrą sałatka z kurczaka w towarzystwie świeżych warzyw, chrupiących orzechów i nuty słodkości w postaci mango polana wyrazistym sosem na bazie ostrej musztardy dijon, słodkiego miodu oraz wyrazistego imbiru i orzeźwiającej limonki smakuje wyśmienicie.

Składniki:

300g fileta z kurczaka
1 mango
130g mix sałat z burakiem
75g orzechów nerkowca
1 czerwona cebula
1 pęczek kolendry
2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
olej kokosowy

Sos:
4 łyżeczki musztardy dijon
2 łyżeczki miodu
3 łyżeczki soku z limonki
starta skórka z 1 limonki
2cm startego imbiru
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu winnego z jabłek
szczypta białego pieprzu

Wykonanie:

1. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka i odstawić na 30 minut. Po tym czasie usmażyć na oleju kokosowym.

2. Sos:
Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać, doprawić szczyptą białego pieprzu.

3. Cebulę pokroić w piórka, a mango obrać ze skórki i pokroić w kostkę.

4. Kolendrę porwać palcami na mniejsze części.

5. Mix sałat przełożyć do głębokiego naczynia, dodać resztę składników, delikatnie wymieszać, posypać kolendrą, orzechami i polać sosem.





1 komentarz: