Pachnąca
kolendrą sałatka z kurczaka w towarzystwie świeżych warzyw, chrupiących
orzechów i nuty słodkości w postaci mango polana wyrazistym sosem na bazie ostrej
musztardy dijon, słodkiego miodu oraz wyrazistego imbiru i orzeźwiającej
limonki smakuje wyśmienicie.
Składniki:
300g
fileta z kurczaka
1
mango
130g
mix sałat z burakiem
75g
orzechów nerkowca
1
czerwona cebula
1
pęczek kolendry
2
łyżeczki przyprawy do kurczaka
olej
kokosowy
Sos:
4
łyżeczki musztardy dijon
2
łyżeczki miodu
3
łyżeczki soku z limonki
starta
skórka z 1 limonki
2cm
startego imbiru
5
łyżek oliwy z oliwek
1
łyżeczka octu winnego z jabłek
szczypta białego
pieprzu
Wykonanie:
1.
Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka i odstawić
na 30 minut. Po tym czasie usmażyć na oleju kokosowym.
2.
Sos:
Wszystkie
składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać, doprawić szczyptą białego pieprzu.
3.
Cebulę pokroić w piórka, a mango obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
4.
Kolendrę porwać palcami na mniejsze części.
5. Mix sałat przełożyć do głębokiego naczynia, dodać
resztę składników, delikatnie wymieszać, posypać kolendrą, orzechami i polać
sosem.
Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuń