Tradycyjna
karpatka z kremem przekładana słodkim truskawkowym musem.
Składniki:
Ciasto:
250ml
wody
125g
masła extra
1
szklanka mąki pszennej
1/3
łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta
soli
5
jajek
szczypta
czerwonego spożywczego barwnika
Krem:
300g
masła extra
1litr
mleka
2
łyżki mąki ziemniaczanej
2
łyżki mąki pszennej
16g
cukru wanilinowego
5
żółtek
5
łyżek cukru
Mus
z truskawek:
700g
mrożonych truskawek
2
galaretki o smaku truskawkowym
Dodatkowo:
czerwone
cukrowe perełki do dekoracji
Wykonanie:
1.
Ciasto:
Masło
rozpuścić w gotującej wodzie z dodatkiem barwnika, dodać sól, proszek do
pieczenia i mąkę. Całość dokładnie mieszać żeby ciasto odchodziło od ścianek.
Pozostawić do wystudzenia. Do wystudzonego ciasta dodawać kolejno jajka cały
czas miksując do uzyskania konsystencji gładkiego ciasta. Ciasto podzielić na
dwie równe części, przełożyć do dwóch form wysmarowanych masłem i oprószonych
mąką o wymiarach 24 x 40 cm. Każde ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180
stopni przez 20-30 minut.
2.
Krem:
Połowę
mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, drugą połowę wymieszać z mąkami
i żółtkami. Po zagotowaniu mleka z cukrami dodać mleko wymieszane z mąkami i
żółtkami i ugotować jak budyń a następnie wystudzić. Masło utrzeć i stopniowo
dodawać budyń cały czas miksując do momentu uzyskania konsystencji kremu.
(kilka łyżek kremu odłożyć do dekoracji wierzchu ciasta).
3.
Mus z truskawek:
Rozmrożone
truskawki przełożyć do garnka i zagotować. Zblenderować blenderem, wsypać
galaretki i dokładnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia galaretek, a następnie
pozostawić do lekkiego stężenia.
4. Jedno z ciast przełożyć do formy, wyłożyć połowę kremu, wylać
tężejący mus z truskawek, wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim ciastem. Wierzch ciasta udekorować kremem przy pomocy szprycy i czerwonymi cukrowymi
perełkami, a następnie wstawić do lodówki.
Ale apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń