sobota, 14 kwietnia 2018

Truskawkowa karpatka


Tradycyjna karpatka z kremem przekładana słodkim truskawkowym musem. 

Składniki:

Ciasto:
250ml wody
125g masła extra
1 szklanka mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
5 jajek
szczypta czerwonego spożywczego barwnika

Krem:
300g masła extra
1litr mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
16g cukru wanilinowego
5 żółtek
5 łyżek cukru

Mus z truskawek:
700g mrożonych truskawek
2 galaretki o smaku truskawkowym

Dodatkowo:
czerwone cukrowe perełki do dekoracji

Wykonanie:

1. Ciasto:
Masło rozpuścić w gotującej wodzie z dodatkiem barwnika, dodać sól, proszek do pieczenia i mąkę. Całość dokładnie mieszać żeby ciasto odchodziło od ścianek. Pozostawić do wystudzenia. Do wystudzonego ciasta dodawać kolejno jajka cały czas miksując do uzyskania konsystencji gładkiego ciasta. Ciasto podzielić na dwie równe części, przełożyć do dwóch form wysmarowanych masłem i oprószonych mąką o wymiarach 24 x 40 cm. Każde ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-30 minut.

2. Krem:
Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, drugą połowę wymieszać z mąkami i żółtkami. Po zagotowaniu mleka z cukrami dodać mleko wymieszane z mąkami i żółtkami i ugotować jak budyń a następnie wystudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać budyń cały czas miksując do momentu uzyskania konsystencji kremu. (kilka łyżek kremu odłożyć do dekoracji wierzchu ciasta).

3. Mus z truskawek:
Rozmrożone truskawki przełożyć do garnka i zagotować. Zblenderować blenderem, wsypać galaretki i dokładnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia galaretek, a następnie pozostawić do lekkiego stężenia.

4. Jedno z ciast przełożyć do formy, wyłożyć połowę kremu, wylać tężejący mus z truskawek, wyłożyć resztę kremu i przykryć drugim ciastem. Wierzch ciasta udekorować kremem przy pomocy szprycy i czerwonymi cukrowymi perełkami, a następnie wstawić do lodówki.






1 komentarz: