piątek, 13 kwietnia 2018

Omlet ze szparagami i aromatyczną szynką


Omlet to doskonały pomysł na tanie, pożywne i szybkie śniadanie. Proponuję jajeczny przysmak ze szparagami, aromatyczną szynką i świeżymi pomidorkami, który dostarczy nam energii na cały dzień. 

Składniki:

2 jajka
1 łyżka mleka
3 białe szparagi
2 zielone szparagi
50g szynki wędzonej w plastrach
4 pomidorków cherry
2 łyżki posiekanej natki z pietruszki
1 łyżka masła
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Pomidorki pokroić na połówki, a szynkę na mniejsze kawałki.

2. Szparagi umyć, oczyścić i odłamać końcówki.

3. Jajka wymieszać z mlekiem i lekko ubić mikserem, doprawić szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.

4. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć chwilę szparagi, pomidorki i szynkę. Następnie wlać masę jajeczną i usmażyć na złoty kolor z obydwu stron pomagając sobie drugą rozgrzaną patelnią.

5. Omlet oprószyć natką z pietruszki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz