Omlet
to doskonały pomysł na tanie, pożywne i szybkie śniadanie. Proponuję jajeczny
przysmak ze szparagami, aromatyczną szynką i świeżymi pomidorkami, który
dostarczy nam energii na cały dzień.
Składniki:
2
jajka
1
łyżka mleka
3 białe
szparagi
2 zielone
szparagi
50g
szynki wędzonej w plastrach
4
pomidorków cherry
2
łyżki posiekanej natki z pietruszki
1
łyżka masła
szczypta
gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Wykonanie:
1.
Pomidorki pokroić na połówki, a szynkę na mniejsze kawałki.
2.
Szparagi umyć, oczyścić i odłamać końcówki.
3.
Jajka wymieszać z mlekiem i lekko ubić mikserem, doprawić szczyptą gałki
muszkatołowej, solą i pieprzem.
4.
Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć chwilę szparagi, pomidorki i szynkę.
Następnie wlać masę jajeczną i usmażyć na złoty kolor z obydwu stron pomagając
sobie drugą rozgrzaną patelnią.
5.
Omlet oprószyć natką z pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz