Moja
wersja tradycyjnej polskiej surówki na bazie czerwonej kapusty, świeżych jabłek
i czerwonej cebulki, która od lat cieszy się popularnością na naszych stołach.
Składniki:
500g
czerwonej kapusty
1
czerwona cebula
2
jabłka
3
łyżki posiekanego koperku
3
łyżki jabłkowego octu
1
łyżka soku z cytryny
3
łyżki majonezu
1
łyżeczka cukru
sól
pieprz
Wykonanie:
1.
Kapustę poszatkować lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i odstawić
na około 20-30 minut.
2.
Cebulę drobno posiekać, jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
3. Kapustę, jabłka, cebulę, koperek przełożyć do miski, dodać ocet
jabłkowy, cukier, sok z cytryny i majonez, dokładnie wymieszać. Doprawić solą,
pieprzem i całość ponownie wymieszać. Wstawić do lodówki na około 60 minut żeby
się przegryzła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz