Domowy Fast Food w
całkiem nowej odsłonie z owocami morza. Delikatne, dobrze przyprawione krewetki,
warzywna salsa bogata w dużą ilość naszpikowanych witaminami kolorowych warzyw.
Całość podana z domowym, wyrazistym sosem to świetna alternatywa dla gotowego
jedzenia z budek. Fajny pomysł na sycący i wartościowy obiad lub przekąskę.
Składniki:
6 placków tortilli
300g krewetek tygrysich
1 łyżka startego imbiru
2 łyżeczki curry
sok z 1/2 cytryny
1 pęczek natki z pietruszki
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
Salsa warzywna:
90g kukurydzy konserwowej
80g groszku konserwowego
1 zielony ogórek
1 mała czerwona cebula
1 duży pomidor
60g mix sałat
świeżo zmielony pieprz
sól
Sos czosnkowo-koperkowy:
1 łyżka jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
4 łyżki śmietany 18%
1 łyżka posiekanego koperku
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Krewetki opłukać pod bieżącą wodą, oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie oprószyć curry, dodać starty
imbir, wymieszać i pozostawić na 30 minut. Następnie przełożyć na rozgrzaną
patelnie z oliwą i smażyć około 3-4 minut. Po tym czasie dodać sok z
wyciśniętej cytryny, posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszać doprawić
solą, pieprzem i całość chwilę smażyć.
2.
Salsa warzywna:
Ogórka
dokładnie umyć i pokroić w półplasterki. Pomidora umyć i pokroić na mniejsze
części, a cebulę w piórka. Ogórka, pomidora, cebulę, kukurydzę i groszek przełożyć
do miski i dokładnie wymieszać, następnie oprószyć solą i świeżo zmielonym
pieprzem.
3.
Sos:
Jogurt
naturalny, majonez, śmietanę przełożyć do miseczki i dokładnie wymieszać. Następnie
dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i doprawić do smaku
solą i świeżo zmielonym pieprzem.
4.
Tortillę lekko posmarować wodą, a następnie ułożyć z każdej strony na
rozgrzanej patelni. Na każdym placku tortilli ułożyć jedną garść salsy, krewetki,
polać sosem i zwinąć w rożek. Podawać na ciepło.
domowe zawsze lepsze i zdrowsze :) Polecam
OdpowiedzUsuń