wtorek, 17 kwietnia 2018

Tortilla z cytrynowo-imbirowymi krewetkami i warzywną salsą


Domowy Fast  Food  w całkiem nowej odsłonie z owocami morza. Delikatne, dobrze przyprawione krewetki, warzywna salsa bogata w dużą ilość naszpikowanych witaminami kolorowych warzyw. Całość podana z domowym, wyrazistym sosem to świetna alternatywa dla gotowego jedzenia z budek. Fajny pomysł na sycący i wartościowy obiad lub przekąskę.

Składniki:

6 placków tortilli
300g krewetek tygrysich
1 łyżka startego imbiru
2 łyżeczki curry
sok z 1/2 cytryny
1 pęczek natki z pietruszki
2 łyżki oliwy
sól
pieprz

Salsa warzywna:
90g kukurydzy konserwowej
80g groszku konserwowego
1 zielony ogórek
1 mała czerwona cebula
1 duży pomidor
60g mix sałat
świeżo zmielony pieprz
sól

Sos czosnkowo-koperkowy:
1 łyżka jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
4 łyżki śmietany 18%
1 łyżka posiekanego koperku
3 ząbki czosnku
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Krewetki opłukać pod bieżącą wodą, oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie oprószyć curry, dodać starty imbir, wymieszać i pozostawić na 30 minut. Następnie przełożyć na rozgrzaną patelnie z oliwą i smażyć około 3-4 minut. Po tym czasie dodać sok z wyciśniętej cytryny, posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszać doprawić solą, pieprzem i całość chwilę smażyć.

2. Salsa warzywna:
Ogórka dokładnie umyć i pokroić w półplasterki. Pomidora umyć i pokroić na mniejsze części, a cebulę w piórka. Ogórka, pomidora, cebulę, kukurydzę i groszek przełożyć do miski i dokładnie wymieszać, następnie oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem.

3. Sos:
Jogurt naturalny, majonez, śmietanę przełożyć do miseczki i dokładnie wymieszać. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

4. Tortillę lekko posmarować wodą, a następnie ułożyć z każdej strony na rozgrzanej patelni. Na każdym placku tortilli ułożyć jedną garść salsy, krewetki, polać sosem i zwinąć w rożek. Podawać na ciepło.





1 komentarz: