Bardzo fajny pomysł dla smakoszy tego rodzaju serów. Camembert z
zielonym pieprzem podany ze świeżą rukolą, roszponką, żurawiną, egzotycznymi
owocami i chrupiącymi orzeszkami smakuje rewelacyjnie. Pikantny, pieprzny ser idealnie
komponuje się ze słodkimi owocami tworząc znakomitą przekąskę.
Składniki:
2 sery camembert z zielonym pieprzem
1 jajko
bułka tarta
olej rzepakowy
50g świeżej rukoli
50g świeżej roszponki
1 pomarańcza
2 kiwi
1/2 mango
80g orzeszków ziemnych
4 łyżki gotowej żurawiny (ze słoika)
świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
1. Ser obtoczyć w jajku, bułce i jeszcze raz w jajku i bułce,
smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron na małym ogniu.
2. Pomarańczę wyfiletować pozbawiając białej błonki, pokroić w
księżyce. Kiwi oraz mango obrać i pokroić w większą kostkę.
3. Na talerzu ułożyć umytą rukolę, roszponkę,
pomarańczę, kiwi, mango i żurawinę. Na środku położyć usmażony ser, całość
posypać uprażonymi na suchej patelni orzeszkami i posypać świeżo zmielonym
pieprzem.
Ciekawe i zaskakujace polaczenia :)
OdpowiedzUsuńZapraszm rowniez do mnie
http://pelen-brzuszek.blogspot.com
Pozdrawiam