Delikatne ciasto na bazie chrupiących
czarno - białych ciasteczek, pachnącego egzotyką mleka kokosowego oraz świeżych
bananów to świetna propozycja chłodzącego deseru na upalne dni.
Składniki:
3 puszki mleka kokosowego
400g ciastek herbatników black z kremem
waniliowym
4 łyżki cukru pudru
6 bananów
1 cytryna
Dekoracja:
kilka ciastek herbatników black
Wykonanie:
1.
Mleczko kokosowe umieścić w lodówce na całą noc. Po tym czasie stałą cześć
mleczka przełożyć do miski, a powstałą wodę odlać (można wykorzystać do
naleśników).
2.
Do mleka kokosowego dodać cukier i ubić przez kilka minut na wysokich obrotach.
3.
Całe herbatniki wrzucić do malaksera i zmiksować do postaci piasku.
4.
Banany obrać, pokroić na centymetrowe plasterki i skropić sokiem z cytryny.
5.
Składanie ciasta:
Na
spód tortownicy o średnicy 24 cm wysypać połowę zmiksowanych ciasteczek, ułożyć
plasterki bananów i wyłożyć połowę masy kokosowej. Następnie wysypać resztę ciasteczek,
ułożyć resztę plasterków bananów i wyłożyć pozostałą masę kokosową.
6.
Wierzch torcika udekorować pokruszonymi ciasteczkami i schłodzić w lodówce
przez całą noc.
Wow! Tak niewiele składników,a jak genialny efekt! Super !
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda te ciasto :)) mniam!
OdpowiedzUsuńale bym zjadła te pyszności:)
OdpowiedzUsuń