Delikatne
szparagi, soczysty, miękki filet z kurczaka podany z makaronem w wyrazistym,
serowym i pachnącym świeżą natką sosem to świetny pomysł na pełnowartościowe,
sycące danie obiadowe.
Składniki:
150g
makaronu pappardelle
340g
fileta z kurczaka
400g
zielonych szparag
1
cebula
1
pęczek natki z pietruszki
180g
sera pleśniowego naturalnego
200ml
śmietany 18%
50ml
śmietany 30%
sól
świeżo
zmielony pieprz
oliwy
z oliwek
Wykonanie:
1.
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu.
2.
Szparagi umyć, oczyścić, ugotować na półtwardo w lekko osolonym wrzątku i
odcedzić.
3.
Filet z kurczaka umyć, pokroić w większe kawałki, oprószyć solą, pieprzem i
odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na oliwie.
4.
Cebulę drobno posiekać, a ser pleśniowy pokroić na mniejsze kawałki.
5.
Cebulę zeszklić na oliwie z oliwek, wlać śmietanki, dodać pokrojony ser
naturalny i podgrzewać na małym ogniu do momentu aż ser się rozpuści. Następnie
dodać posiekaną natkę z pietruszki, szparagi i kurczaka. Doprawić do smaku
solą, świeżo zmielonym pieprzem, całość dokładnie wymieszać i gotować wszystko
2-3 minuty aż sos się zredukuje.
6. Pod koniec dodać ugotowany makaron i dokładnie wymieszać.
Pyszności, lubię makaron w sosie serowym, mniamm.
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuń