sobota, 21 kwietnia 2018

Szparagi z kurczakiem i makaronem w sosie serowym


Delikatne szparagi, soczysty, miękki filet z kurczaka podany z makaronem w wyrazistym, serowym i pachnącym świeżą natką sosem to świetny pomysł na pełnowartościowe, sycące danie obiadowe.

Składniki:

150g makaronu pappardelle
340g fileta z kurczaka
400g zielonych szparag
1 cebula
1 pęczek natki z pietruszki
180g sera pleśniowego naturalnego
200ml śmietany 18%
50ml śmietany 30%
sól
świeżo zmielony pieprz
oliwy z oliwek

Wykonanie:

1. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu.

2. Szparagi umyć, oczyścić, ugotować na półtwardo w lekko osolonym wrzątku i odcedzić.

3. Filet z kurczaka umyć, pokroić w większe kawałki, oprószyć solą, pieprzem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na oliwie.

4. Cebulę drobno posiekać, a ser pleśniowy pokroić na mniejsze kawałki.

5. Cebulę zeszklić na oliwie z oliwek, wlać śmietanki, dodać pokrojony ser naturalny i podgrzewać na małym ogniu do momentu aż ser się rozpuści. Następnie dodać posiekaną natkę z pietruszki, szparagi i kurczaka. Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, całość dokładnie wymieszać i gotować wszystko 2-3 minuty aż sos się zredukuje.

6. Pod koniec dodać ugotowany makaron i dokładnie wymieszać.





2 komentarze: