czwartek, 12 kwietnia 2018

Mocno czekoladowa tarta z prażonymi płatkami migdałów


Kruche ciasto z intensywnie czekoladowym kremem z nutą amaretto, posypane chrupiącymi prażonymi płatkami migdałów to świetna propozycja słodkiego deseru dla fanów czekolady.

Składniki:

Kruche ciasto:
180g mąki pszennej
100g masła ekstra
30g cukru pudru
3 żółtka
szczypta soli
masło do wysmarowania formy

Krem czekoladowy:
300ml śmietanki 30%
200g czekolady mlecznej
100g czekolady gorzkiej
30ml likieru amaretto
50g masła extra

80g płatków migdałowych

Wykonanie:

1. Kruche ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, szczyptę soli, kawałki pokrojonego masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy o średnicy 23 cm wysmarowanej masłem. Tartę  piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.

2. Krem czekoladowy:
Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia dodać połamane czekolady i wymieszać do rozpuszczenia. Następnie śmietanę miksować z czekoladą, dodać masło i na końcu wlać amaretto. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.

3. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.

4. Kruche ciasto wypełnić kremem czekoladowym (zostawić trochę do dekoracji) i wstawić do lodówki na około 3-4 godziny. Po tym czasie wierzch tarty posypać płatkami migdałowymi i udekorować resztą kremu czekoladowego.







3 komentarze: