Kruche ciasto z intensywnie czekoladowym kremem z nutą amaretto, posypane chrupiącymi prażonymi
płatkami migdałów to świetna propozycja słodkiego deseru dla fanów czekolady.
Składniki:
Kruche ciasto:
180g mąki pszennej
100g masła ekstra
30g cukru pudru
3 żółtka
szczypta soli
masło do wysmarowania formy
Krem czekoladowy:
300ml
śmietanki 30%
200g
czekolady mlecznej
100g
czekolady gorzkiej
30ml
likieru amaretto
50g
masła extra
80g
płatków migdałowych
Wykonanie:
1. Kruche ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier,
szczyptę soli, kawałki pokrojonego masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać
żółtka, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i
schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować
podsypując mąką i przełożyć do formy o średnicy 23 cm wysmarowanej masłem. Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
przez około 15-20 minut.
2. Krem czekoladowy:
Śmietankę zagotować, zdjąć z
ognia dodać połamane czekolady i wymieszać do rozpuszczenia. Następnie śmietanę
miksować z czekoladą, dodać masło i na końcu wlać amaretto. Całość dokładnie
wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
3.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
4. Kruche ciasto wypełnić
kremem czekoladowym (zostawić trochę do dekoracji) i wstawić do lodówki na
około 3-4 godziny. Po tym czasie wierzch tarty posypać płatkami migdałowymi i udekorować
resztą kremu czekoladowego.
Mniam :)
OdpowiedzUsuńo mniam ale smaka narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńPyszna ;)
OdpowiedzUsuń