czwartek, 5 kwietnia 2018

Sałatka kurczak na greckiej wyspie


Soczysty, złocisty kurczak z tradycyjną grecką sałatką ze świeżych, grubo krojonych warzyw, wyrazistych w smaku czarnych oliwek i sera fety, który jest uważany za najlepszy kulinarny wynalazek greckiej kuchni to świetny pomysł na letnie, lekkie danie obiadowe oraz na pożywne drugie śniadanie.

Składniki:

350g fileta z kurczaka
1 sałata lodowa
3 pomidory
2 ogórki
2 czerwone małe cebule
160g czarnych oliwek
300g sera feta
przyprawa do kurczaka
masło klarowane

Dressing:
3 łyżki octu winnego
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki wody
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka oregano
1 łyżka miodu
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Fileta z kurczaka umyć, pokroić w kostkę/ paski, oprószyć przyprawą do kurczaka i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na klarowanym maśle do złocistego koloru.

2. Sałatę umyć i porwać na dowolne kawałki. Pomidory pokroić na ósemki, ogórka na półplasterki, a cebulę w piórka. Ser feta pokroić w kostkę.

3. Sos:
Dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu i doprawić solą i pieprzem.

4. Kurczaka, sałatę przełożyć do dużej miski, dodać pomidory, ogórki, cebulę, oliwki i ser feta. Całość wymieszać i polać przygotowanym dressingiem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz