Soczysty,
złocisty kurczak z tradycyjną grecką sałatką ze świeżych, grubo krojonych
warzyw, wyrazistych w smaku czarnych oliwek i sera fety, który jest uważany za
najlepszy kulinarny wynalazek greckiej kuchni to świetny pomysł na letnie,
lekkie danie obiadowe oraz na pożywne drugie śniadanie.
Składniki:
350g
fileta z kurczaka
1
sałata lodowa
3
pomidory
2
ogórki
2
czerwone małe cebule
160g
czarnych oliwek
300g
sera feta
przyprawa
do kurczaka
masło
klarowane
Dressing:
3
łyżki octu winnego
1
łyżeczka soku z cytryny
3
łyżki wody
5
łyżek oliwy z oliwek
1
łyżka oregano
1
łyżka miodu
sól
pieprz
Wykonanie:
1.
Fileta z kurczaka umyć, pokroić w kostkę/ paski, oprószyć przyprawą do kurczaka
i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na klarowanym maśle do
złocistego koloru.
2.
Sałatę umyć i porwać na dowolne kawałki. Pomidory pokroić na ósemki, ogórka na
półplasterki, a cebulę w piórka. Ser feta pokroić w kostkę.
3.
Sos:
Dokładnie
wymieszać wszystkie składniki sosu i doprawić solą i pieprzem.
4. Kurczaka, sałatę przełożyć do dużej miski, dodać pomidory, ogórki,
cebulę, oliwki i ser feta. Całość wymieszać i polać przygotowanym dressingiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz