Pachnąca
aromatycznym lubczykiem i natką pietruszki ,wzbogacona jajkiem i wędzonym
boczkiem mięsna babka smakuje rewelacyjnie i jest świetną dekoracją Wielkanocnego
stołu. Idealnie sprawdzi się zarówno w postaci obiadu na gorąco jak i zimnej,
imprezowej przystawki.
Składniki:
Masa
mięsna:
700g
mięsa z łopatki
300g
fileta z kurczaka
1
cebula
2
ząbki czosnku
2
jajka
1
bułka kajzerka
2
łyżeczki lubczyku
1
łyżeczka słodkiej papryki
1
pęczek natki z pietruszki
3
łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
masło
do wysmarowania formy
sól
pieprz
Dodatkowo:
16
plastrów boczku parzonego
6
jaj ugotowanych na twardo
Wykonanie:
1.
Masa mięsna:
Bułkę
zalać mlekiem i namoczyć przez około godzinę, po tym czasie dokładnie odcisnąć.
Filet z kurczaka, mięso z łopatki, bułkę, cebulę i czosnek zmielić maszynką do
mielenia. Dodać jajka, lubczyk, słodką paprykę, przyprawę do mięsa mielonego,
posiekaną natkę z pietruszki i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę .
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
2.
Klasyczną formę na babkę z kominem, wysmarować masłem i wyłożyć plastrami
boczku. Następnie wyłożyć połowę masy mięsnej, ułożyć ugotowane jajka, przykryć
pozostałą masą mięsną, a końcówki plastrów boczku złożyć na wierzchu babki.
3. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 55-60
minut.
Espumisan Max – wyrób medyczny CE, który skutecznie zmniejsza wzdęcia oraz uczucie ucisku i pełności w jamie brzusznej, abyście mogli w pełni cieszyć się chwilami z bliskimi, czuć komfortowo, nawet po sytym posiłku.
Fajny pomysł na Wielkanoc. Tylko czemu tak późno??? Podrawiam
OdpowiedzUsuńRewelacja :)
OdpowiedzUsuń