sobota, 7 kwietnia 2018

Mięsna babka z jajko niespodzianką otulona boczusiem


Pachnąca aromatycznym lubczykiem i natką pietruszki ,wzbogacona jajkiem i wędzonym boczkiem mięsna babka smakuje rewelacyjnie i jest świetną dekoracją Wielkanocnego stołu. Idealnie sprawdzi się zarówno w postaci obiadu na gorąco jak i zimnej, imprezowej przystawki.

Składniki:

Masa mięsna:
700g mięsa z łopatki
300g fileta z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka
1 bułka kajzerka
2 łyżeczki lubczyku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 pęczek natki z pietruszki
3 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
masło do wysmarowania formy
sól
pieprz

Dodatkowo:
16 plastrów boczku parzonego
6 jaj ugotowanych na twardo

Wykonanie:

1. Masa mięsna:
Bułkę zalać mlekiem i namoczyć przez około godzinę, po tym czasie dokładnie odcisnąć. Filet z kurczaka, mięso z łopatki, bułkę, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajka, lubczyk, słodką paprykę, przyprawę do mięsa mielonego, posiekaną natkę z pietruszki i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę . Doprawić do smaku solą i pieprzem.

2. Klasyczną formę na babkę z kominem, wysmarować masłem i wyłożyć plastrami boczku. Następnie wyłożyć połowę masy mięsnej, ułożyć ugotowane jajka, przykryć pozostałą masą mięsną, a końcówki plastrów boczku złożyć na wierzchu babki.

3. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 55-60 minut.



Espumisan Max – wyrób medyczny CE, który skutecznie zmniejsza wzdęcia oraz uczucie ucisku i pełności w jamie brzusznej, abyście mogli w pełni cieszyć się chwilami z bliskimi, czuć komfortowo, nawet po sytym posiłku.










2 komentarze:

  1. Iwona Gotuje i testuje8 kwietnia 2018 17:35

    Fajny pomysł na Wielkanoc. Tylko czemu tak późno??? Podrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Barbara Kalińska Należy do grupy Torty ciasta i ciasteczka16 kwietnia 2018 20:41

    Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń