sobota, 7 kwietnia 2018

Egzotyczny sernik z chia i cytrusowym musem


Letni sernik na chrupiącym spodzie o smaku czekoladowym i delikatną masą serową z nasionami chia połączony z orzeźwiającym musem z brzoskwiń i mango to świetny pomysł na chłodzący deser w upalne dni.

Składniki:

Spód:
170g sucharków
250g kremu czekoladowego

Masa serowa z chia:
500g sera z wiaderka
500ml śmietany kremówki 36%
6 łyżek cukru pudru
5 łyżek żelatyny
1 szklanka mleka
40g nasion chia

Mus egzotyczny:
300g mango
300g  brzoskwiń
2 pomarańczowe galaretki
1/2 szklanka wody

Dekoracja:
5 połówek brzoskwiń
10 płatków migdałowych
40g mlecznej czekolady

Wykonanie:

1. Spód:
sucharki zmiksować do postaci bułki tartej, dodać krem czekoladowy, całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24cm. Wstawić do lodówki.

2. Masa serowa z chia:
Nasiona chia wymieszać w połowie szklanki mleka i pozostawić na kilka godzin lub najlepiej całą noc. Żelatynę zalać 3 łyżkami mleka, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać resztę mleka, przełożyć żelatynę i wszystko wymieszać, wystudzić. Ser utrzeć z cukrem, dodać ubitą na sztywno śmietanę, mleko z chia i przestudzoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do tortownicy. Wstawić do lodówki.

3. Mus egzotyczny:
Mango i brzoskwinie pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, wlać wodę i zagotować. Następnie zmiksować blenderem do postaci gładkiej masy, wsypać galaretki i całość dokładnie wymieszać (nie gotować). Pozostawić do lekkiego stężenia, a następnie wylać do tortownicy, ułożyć folię bąbelkową i wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.

4. Po tym czasie delikatnie zdjąć folię, udekorować pszczółkami zrobionymi z brzoskwiń.






3 komentarze: