Letni
sernik na chrupiącym spodzie o smaku czekoladowym i delikatną masą serową z nasionami
chia połączony z orzeźwiającym musem z brzoskwiń i mango to świetny pomysł na
chłodzący deser w upalne dni.
Składniki:
Spód:
170g
sucharków
250g
kremu czekoladowego
Masa
serowa z chia:
500g
sera z wiaderka
500ml
śmietany kremówki 36%
6
łyżek cukru pudru
5
łyżek żelatyny
1
szklanka mleka
40g
nasion chia
Mus
egzotyczny:
300g
mango
300g
brzoskwiń
2
pomarańczowe galaretki
1/2
szklanka wody
Dekoracja:
5
połówek brzoskwiń
10
płatków migdałowych
40g
mlecznej czekolady
Wykonanie:
1.
Spód:
sucharki
zmiksować do postaci bułki tartej, dodać krem czekoladowy, całość dokładnie
wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24cm. Wstawić do lodówki.
2.
Masa serowa z chia:
Nasiona
chia wymieszać w połowie szklanki mleka i pozostawić na kilka godzin lub najlepiej
całą noc. Żelatynę zalać 3 łyżkami mleka, pozostawić do napęcznienia, następnie
podgrzać resztę mleka, przełożyć żelatynę i wszystko wymieszać, wystudzić. Ser
utrzeć z cukrem, dodać ubitą na sztywno śmietanę, mleko z chia i przestudzoną
żelatynę. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do tortownicy. Wstawić do
lodówki.
3.
Mus egzotyczny:
Mango
i brzoskwinie pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, wlać wodę i zagotować.
Następnie zmiksować blenderem do postaci gładkiej masy, wsypać galaretki i
całość dokładnie wymieszać (nie gotować). Pozostawić do lekkiego stężenia, a
następnie wylać do tortownicy, ułożyć folię bąbelkową i wstawić do lodówki na
około 2-3 godziny.
4. Po tym czasie delikatnie zdjąć folię, udekorować pszczółkami
zrobionymi z brzoskwiń.
Cudo :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, bajkowy serniczek :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuń