Polecam
sezonowy deser w postaci drożdżowych bułeczek z chrupiącą kruszonką i
orzeźwiającym rabarbarem. Rabarbar jest niskokaloryczny, dlatego osoby dbające o
linię mogą sobie pozwolić na odrobinę słodkiej rozkoszy.
Składniki:
Ciasto:
2,5
szklanki mąki pszennej
1/2
szklanki cukru pudru
2
jajka
1
opakowanie drożdży instant (7g)
1
cukier wanilinowy
3/4
szklanki mleka
100g
masła
szczypta
soli
Kruszonka:
20g
masła
1/2
szklanki mąki
1/4
szklanki cukru
Dodatkowo:
500g
rabarbaru
3
łyżki wody
1
cukier wanilinowy
1/2
szklanki cukru
1
jajko
oliwa
do smarowania blachy do pieczenia
Wykonanie:
1.
Ciasto:
Na
małym ogniu rozpuścić w mleku cukier, cukier wanilinowy i masło-nie gotować. Do miski wsypać mąkę, jajka, drożdże, sól a następnie zagnieść ciasto
stopniowo dodając wystudzone mleko z rozpuszczonymi cukrami i masłem. Miskę z
ciastem przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia ciasta.
2.
Kruszonka:
Do
miski wsypać cukier, mąkę, dodać masło i dokładnie rozcierać palcami do momentu uzyskania kruszonki.
3.
Rabarbar pokroić w kostkę. Połowę rabarbaru podsmażyć na patelni z wodą, cukrem
i cukrem wanilinowym do momentu uzyskania konsystencji marmolady.
4.
Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować, i wyciąć wykrawaczem
bułeczki o dowolnym kształcie. Na każdą bułeczkę wyłożyć marmoladę z rabarbaru,
posmarować brzegi bułeczek rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką i drugą
połową rabarbaru.
5. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 25 minut do
momentu aż się zrumienią.
Urocze i jakie pyszne!!
OdpowiedzUsuń