Wytrawne ciasto na bazie mąki pszennej i
orkiszowej, z tradycyjnym Wielkanocnym farszem z jajek na twardo i białej
kiełbasy, zalane wyrazistym kwaśnym żurem, który jest specjalnością regionalnej
polskiej kuchni to ciekawa propozycja świątecznego dania.
Składniki:
Ciasto kruche:
150g mąki pszennej
100g mąki orkiszowej
130g masła extra
1 całe jajko
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
bułka tarta do oprószenia formy
masło do wysmarowania formy
Farsz:
300g białej parzonej kiełbasy
6 jaj
Masa jajeczno-żurkowa:
200ml gęstego zakwasu żurkowego
3 jajka
140g serka śmietankowego
1 łyżka mąki pszennej
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki majeranku
sól morska
świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
1. Ciasto kruche:
Mąki przesiać na stolnicę,
dodać masło, jajko, proszek do pieczenia, sól i zagnieść na jednolite ciasto.
Gotowym ciastem wylepić formę tarty wysmarowaną masłem i oprószoną bułką
tartą. Całe ciasto nakłuć widelcem i
podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut na złoty kolor.
2. Masa jajeczno-serowa:
Jajka roztrzepać z zakwasem
żurkowym i serkiem śmietankowym. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę,
majeranek, doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Jajka ugotować na twardo,
wystudzić, obrać i pokroić wzdłuż na połówki. Białą kiełbasę pokroić w grubsze
plastry.
4. Na podpieczonej tarcie
ułożyć połówki jajek, białą kiełbasę i całość zalać masą jajeczno - żurkową.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do
180 stopni i piec przez 35-40 minut.
5. Tartę żurkową podawać posypaną szczypiorkiem.
pomysłowo :)
OdpowiedzUsuń