Kruche, imitujące jajka sadzone tartaletki
z bitą śmietaną, mascarpone i orzeźwiającą brzoskwinią z pewnością będą słodką ozdobą „jajecznych” Świąt
Wielkanocnych.
Składniki:
Ciasto :
350g mąki pszennej
160g masła ekstra
80g cukru pudru
1 żółtko
1 całe jajko
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao
Masa:
250g mascarpone
250g śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
18 połówek brzoskwiń z zalewy
olej do wysmarowania formy
Wykonanie:
1. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier
puder, kakao, proszek do pieczenia, kawałki pokrojonego masła i wszystko posiekać
siekaczką. Dodać żółtko, jajko, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć
folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto
rozwałkować podsypując mąką, wyciąć formą koła i przełożyć do foremek o średnicy 9 cm wysmarowanych olejem.
Tartaletki piec w piekarniku nagrzanym
do 180 stopni przez około 15-20 minut.
2. Masa:
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno.
Mascarpone rozmiksować, a następnie porcjami powoli dodawać ubitą śmietanę aż do
uzyskania jednolitej kremowej konsystencji.
3. Tartaletki napełnić masą,
wygładzić, a następnie na środku umieścić brzoskwinię gniazdem nasiennym do
środka tartaletki.
Pysznie tu u Ciebie) ))
OdpowiedzUsuń