sobota, 24 marca 2018

Tartaletki - jajka sadzone na słodko


Kruche, imitujące jajka sadzone tartaletki z bitą śmietaną, mascarpone i orzeźwiającą brzoskwinią z pewnością będą słodką ozdobą „jajecznych” Świąt Wielkanocnych.

Składniki:

Ciasto :
350g mąki pszennej
160g masła ekstra
80g cukru pudru
1 żółtko
1 całe jajko
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao

Masa:
250g mascarpone
250g śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
18 połówek brzoskwiń z zalewy
olej do wysmarowania formy

Wykonanie:

1. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, kakao, proszek do pieczenia,  kawałki pokrojonego masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtko, jajko, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wyciąć formą koła i przełożyć do foremek o średnicy 9 cm wysmarowanych olejem. Tartaletki  piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.

2. Masa:
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Mascarpone rozmiksować, a następnie porcjami powoli dodawać ubitą śmietanę aż do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji.

3. Tartaletki napełnić masą, wygładzić, a następnie na środku umieścić brzoskwinię gniazdem nasiennym do środka tartaletki.






1 komentarz: