Lekka, puszysta babka z wyrazistą
migdałową nutą, oblana delikatną białą czekoladą i posypana chrupiącymi,
prażonymi migdałami to świetna propozycja na tradycyjną Wielkanocną babkę.
Rewelacyjnie smakuje i z pewnością będzie słodką ozdobą świątecznego stołu.
Składniki:
5 jajek
150g mąki pszennej
150g mąki ziemniaczanej
150g cukru
100g masła extra
9ml aromatu migdałowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do oprószenia formy
Polewa:
60g białej czekolady
1 łyżka masła
1 łyżka śmietany 30%
35g płatków migdałowych
Wykonanie:
1. Białka
ubić na sztywno ze szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać
żółtka, cały czas ucierać aż powstanie puszysta masa. Następnie dodać mąki
wymieszane z proszkiem do pieczenia, ubite białka i aromat migdałowy. Całość
dokładnie wymieszać szpatułką.
2. Masę
przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy babki o
pojemności 1,4l.
3. Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 45-50 minut (do suchego patyczka).
Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
4. Polewa:
czekoladę
połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i
rozpuścić w kąpieli wodnej aż do
uzyskania konsystencji polewy.
5. Migdały
uprażyć na suchej patelni.
6. Gotową
wystudzoną babkę polać polewą i posypać płatkami migdałowymi.
Pyszna babeczka :)
OdpowiedzUsuń