sobota, 24 marca 2018

Migdałowa babka


Lekka, puszysta babka z wyrazistą migdałową nutą, oblana delikatną białą czekoladą i posypana chrupiącymi, prażonymi migdałami to świetna propozycja na tradycyjną Wielkanocną babkę. Rewelacyjnie smakuje i z pewnością będzie słodką ozdobą świątecznego stołu.

Składniki:

5 jajek
150g mąki pszennej
150g mąki ziemniaczanej
150g cukru
100g masła extra
9ml aromatu migdałowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do oprószenia formy

Polewa:
60g białej czekolady
1 łyżka masła
1 łyżka śmietany 30%
35g płatków migdałowych

Wykonanie:

1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać żółtka, cały czas ucierać aż powstanie puszysta masa. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, ubite białka i aromat migdałowy. Całość dokładnie wymieszać szpatułką.

2. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy babki o pojemności 1,4l.

3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 45-50 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.

4. Polewa:
czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy.

5. Migdały uprażyć na suchej patelni.

6. Gotową wystudzoną babkę polać polewą i posypać płatkami migdałowymi.






1 komentarz: