Ziemniaki
pieczone z masełkiem, z dodatkiem wyrazistego czosnku i aromatycznego tymianku
to udoskonalone wspomnienie mojego dzieciństwa - ziemniaków zawiniętych w folię
aluminiową pieczonych w ognisku.
Składniki:
6
średnich młodych ziemniaków
6
ząbków czosnku
2
łyżki suszonego tymianku
6
łyżek masła
sól
morska
świeżo
zmielony pieprz
Wykonanie:
1. Ziemniaki
dokładnie umyć, wyszorować, lekko podgotować około 5-10 minut w osolonej
wodzie. Następnie przestudzić, ponacinać co 5mm, natrzeć masłem, oprószyć solą,
pieprzem i tymiankiem.
2. Czosnek
obrać i pokroić w grubsze plasterki.
3. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, ułożyć ziemniaki i posypać plastrami czosnku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i
piec około 35-40 minut.
Mniam! Milutkiego dnia życzę Kochana ❤️
OdpowiedzUsuń:) Dziękuję i życzę udanego weekendu :)
OdpowiedzUsuń