wtorek, 13 marca 2018

Ziołowo-maślane pieczone ziemniaki


Ziemniaki pieczone z masełkiem, z dodatkiem wyrazistego czosnku i aromatycznego tymianku to udoskonalone wspomnienie mojego dzieciństwa - ziemniaków zawiniętych w folię aluminiową pieczonych w ognisku.

Składniki:

6 średnich młodych ziemniaków
6 ząbków czosnku
2 łyżki suszonego tymianku
6 łyżek masła
sól morska
świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

1. Ziemniaki dokładnie umyć, wyszorować, lekko podgotować około 5-10 minut w osolonej wodzie. Następnie przestudzić, ponacinać co 5mm, natrzeć masłem, oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem.

2. Czosnek obrać i pokroić w grubsze plasterki. 

3. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, ułożyć ziemniaki i posypać plastrami czosnku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 35-40 minut.




2 komentarze: