Wieprzowo-drobiowa
rolada ze szpinakiem świetnie komponuje się z ziemniakami i surówką tworząc danie obiadowe ale również idealnie prezentuje
się podana w formie przystawki lub przekąski.
Składniki:
Masa
mięsna:
300g
łopatki wieprzowej
300g
fileta z kurczaka
1
cebula
1
ząbek czosnku
1
jajko
4
łyżki bułki tartej
1
łyżka lubczyku
1
łyżka majeranku
sól
pieprz
Farsz:
600g
mrożonego szpinaku
2
cebule
2
ząbki czosnku
2
łyżki klarowanego masła
130g
sera feta
szczypta
gałki muszkatołowej
sól
pieprz
masło
do wysmarowania formy
Wykonanie:
1. Farsz:
Szpinak
rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Cebule i czosnek drobno posiekać,
zeszklić na maśle. Dodać szpinak i dusić około 3-4 minuty. Następnie dodać
pokruszony ser feta, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i
całość dokładnie wymieszać.
2. Masa
mięsna:
Mięso
drobiowe, wieprzowe, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia. Dodać
jajko, lubczyk, majeranek , bułkę tartą i całość dokładnie wyrobić. Doprawić do
smaku solą i pieprzem.
3. Masę
mięsną przełożyć na pergamin, rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach
35 cm x 25 cm. Farsz szpinakowy rozsmarować na całej powierzchni prostokąta i
zwinąć za pomocą pergaminu w roladę.
4. Roladę ułożyć w formie do pieczenia wysmarowanej masłem i piec w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut.
Pychotki! Milutkiego dnia życzę Kochana ❤️
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Udanego weekendu :]
Usuń