wtorek, 13 marca 2018

Wieprzowo-drobiowa rolada ze szpinakiem


Wieprzowo-drobiowa rolada ze szpinakiem świetnie komponuje się z ziemniakami i surówką tworząc danie obiadowe ale również idealnie prezentuje się podana w formie przystawki lub przekąski.

Składniki:

Masa mięsna:
300g łopatki wieprzowej
300g fileta z kurczaka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
1 łyżka lubczyku
1 łyżka majeranku
sól
pieprz

Farsz:
600g mrożonego szpinaku
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki klarowanego masła
130g sera feta
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
masło do wysmarowania formy

Wykonanie:

1. Farsz:
Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Cebule i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle. Dodać szpinak i dusić około 3-4 minuty. Następnie dodać pokruszony ser feta, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i całość dokładnie wymieszać.

2. Masa mięsna:
Mięso drobiowe, wieprzowe, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, lubczyk, majeranek , bułkę tartą i całość dokładnie wyrobić. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

3. Masę mięsną przełożyć na pergamin, rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 35 cm x 25 cm. Farsz szpinakowy rozsmarować na całej powierzchni prostokąta i zwinąć za pomocą pergaminu w roladę.

4. Roladę ułożyć w formie do pieczenia wysmarowanej masłem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut.






2 komentarze: