czwartek, 15 marca 2018

Aromatyczny kurczak z woka w towarzystwie kolorowych warzyw


Niezwykle aromatyczne danie na bazie soczystego kurczaka w towarzystwie świeżych, kolorowych warzyw, ostrej papryczki, która świetnie komponuje się z delikatnie słodkim groszkiem oraz wyrazistego włoskiego sera to moja propozycja pełnowartościowego, sycącego obiadu. Takie połączenie smaków to strzał w dziesiątkę!

Składniki:

200g pełnoziarnistego makaronu farfalle
250g fileta z kurczaka
1/2 cebuli
150g świeżego brokułu
150g cukinii
100g groszku cukrowego
2 czerwone mini papryki
1 papryczka chilli
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka przyprawy curry
50g sera Grana Padano
sól morska
świeżo zmielony pieprz
kilka listków świeżej kolendry
olej arachidowy

Wykonanie:

1. Fileta umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, odstawić na około 30 minut.

2. Cebulę pokroić w kostkę, cukinię na połowę, a następnie na półplasterki, papryczki w cienkie plasterki, czosnek drobno posiekać, a brokuł podzielić na mniejsze różyczki.

3. W woku na oleju podsmażyć kurczaka, dodać cebulę, czosnek, cukinię, brokuł, papryki, przyprawę curry, całość smażyć kilka minut okresowo mieszając. Na sam koniec dodać groszek cukrowy, listki świeżej kolendry, przykryć pokrywką i pozostawić na około 2-3 minuty, po czym zdjąć woka z ognia.

4. Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu, a ser zetrzeć na tarce. Do kurczaka i warzyw dodać ugotowany makaron, delikatnie wszystko wymieszać, całość podgrzać i doprawić wedle uznania.

5. Kurczaka z makaronem i warzywami wyłożyć na talerz, posypać startym serem.





2 komentarze:

  1. Katarzyna Skołozdrzyk Należy do grupy Qulinaria, potrawy, przepisy15 marca 2018 18:03

    wygląda bardzo ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka kompozycja i mieszanka składników to gwarancja świetnego smaku :) Warto zrobić :) Fajne i zdrowe danie.

    OdpowiedzUsuń