Niezwykle
aromatyczne danie na bazie soczystego kurczaka w towarzystwie świeżych,
kolorowych warzyw, ostrej papryczki, która świetnie komponuje się z delikatnie
słodkim groszkiem oraz wyrazistego włoskiego sera to moja propozycja
pełnowartościowego, sycącego obiadu. Takie połączenie smaków to strzał w
dziesiątkę!
Składniki:
200g
pełnoziarnistego makaronu farfalle
250g
fileta z kurczaka
1/2
cebuli
150g
świeżego brokułu
150g
cukinii
100g
groszku cukrowego
2
czerwone mini papryki
1
papryczka chilli
1
ząbek czosnku
1
łyżeczka przyprawy curry
50g
sera Grana Padano
sól
morska
świeżo
zmielony pieprz
kilka
listków świeżej kolendry
olej
arachidowy
Wykonanie:
1. Fileta
umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem,
odstawić na około 30 minut.
2. Cebulę
pokroić w kostkę, cukinię na połowę, a następnie na półplasterki, papryczki w
cienkie plasterki, czosnek drobno posiekać, a brokuł podzielić na mniejsze
różyczki.
3. W
woku na oleju podsmażyć kurczaka, dodać cebulę, czosnek, cukinię, brokuł,
papryki, przyprawę curry, całość smażyć kilka minut okresowo mieszając. Na sam
koniec dodać groszek cukrowy, listki świeżej kolendry, przykryć pokrywką i
pozostawić na około 2-3 minuty, po czym zdjąć woka z ognia.
4. Makaron
ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu, a ser zetrzeć na tarce. Do
kurczaka i warzyw dodać ugotowany makaron, delikatnie wszystko wymieszać,
całość podgrzać i doprawić wedle uznania.
5. Kurczaka z makaronem i warzywami wyłożyć na talerz, posypać startym
serem.
wygląda bardzo ciekawie :)
OdpowiedzUsuńTaka kompozycja i mieszanka składników to gwarancja świetnego smaku :) Warto zrobić :) Fajne i zdrowe danie.
OdpowiedzUsuń