Kulki
z ziemniaków i żółtego sera są świetnym dodatkiem do każdego rodzaju mięsa i z
powodzeniem mogą zastąpić tradycyjne ziemniaki czy frytki.
Składniki:
1kg
ziemniaków
1
cebula
1
ząbek czosnku
60g
żółtego sera
70g
mąki ziemniaczanej
150g
mąki pszennej
2
łyżki masła
szczypta
gałki muszkatołowej
1
łyżka przyprawy do ziemniaków
sól
morska
świeżo
zmielony pieprz
2
jajka
Panierka:
3
jajka
1,5
szklanki bułki tartej
Wykonanie:
1. Cebulę
i czosnek drobno posiekać i zeszklić na maśle. Żółty ser zetrzeć na tarce o
drobnych oczkach.
2. Ziemniaki
ugotować w lekko osolonej wodzie, lekko wystudzić i przecisnąć przez praskę,
dodać jajka, przyprawy, cebulę z czosnkiem, ser i mąki, a następnie zagnieść do
połączenia składników. Doprawić solą, pieprzem i schłodzić w lodówce około 60 minut.
3. Z masy formować kulki o średnicy około 3cm, obtaczać w jajku, bułce i
smażyć na głębokim oleju aż się zrumienią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz