Smaczna,
wartościowa sałatka na bazie bogatych w witaminy warzyw: pora, selera,
marchewki, ziemniaków, która idealnie komponuje się ze smakiem marynowanych
pieczarek i aromatycznego, chrupiącego wędzonego boczku.
Składniki:
300g
marynowanych pieczarek
3
ziemniaki
4
marchewki
1/2
selera
1
por
240g
wędzonego boczku
1
ząbek czosnku
1
pęczek natki z pietruszki
5-6
łyżek majonezu
sól
pieprz
1
łyżka oleju
Wykonanie:
1. Ziemniaki,
marchewki i seler ugotować, następnie wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Por
drobno pokroić, a natkę z pietruszki i czosnek drobno posiekać.
2. Pieczarki
odsączyć z zalewy, a jeśli są duże przekroić na połowę.
3. Boczek
pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor.
4. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do dużej miski, dodać majonez,
doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki.
O mniam 😍
OdpowiedzUsuń