poniedziałek, 12 marca 2018

Warzywna sałatka z marynowanymi pieczarkami i chrupiącym boczkiem


Smaczna, wartościowa sałatka na bazie bogatych w witaminy warzyw: pora, selera, marchewki, ziemniaków, która idealnie komponuje się ze smakiem marynowanych pieczarek i aromatycznego, chrupiącego wędzonego boczku.

Składniki:

300g marynowanych pieczarek
3 ziemniaki
4 marchewki
1/2 selera
1 por
240g wędzonego boczku
1 ząbek czosnku
1 pęczek natki z pietruszki
5-6 łyżek majonezu
sól
pieprz
1 łyżka oleju

Wykonanie:

1. Ziemniaki, marchewki i seler ugotować, następnie wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Por drobno pokroić, a natkę z pietruszki i czosnek drobno posiekać.

2. Pieczarki odsączyć z zalewy, a jeśli są duże przekroić na połowę.

3. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor.

4. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do dużej miski, dodać majonez, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki.




1 komentarz: