Szybka
w przygotowaniu, tania i bardzo popularna w naszych rodzinnych domach potrawa.
Wątróbka przygotowana z jednej strony klasycznie z cebulą, ale z nadaniem
odrobiny słodkości dzięki jabłkom i pomarańczom. Takie połączenie smakowe, do
tego kasza perłowa czynią wątróbkę królewskim daniem obiadowym.
Składniki:
600g
wątróbki drobiowej
mleko
3
cebule
1
jabłko
2
pomarańcze
1
szklanka bulionu drobiowego
10
łyżek mąki pszennej
3
łyżki przyprawy do gyrosa
masło
klarowane
1
łyżka miodu
1
łyżka masła extra
sól
pieprz
200g
kaszy perłowej
Wykonanie:
1. Wątróbkę
umyć, usunąć białe błonki, podzielić na mniejsze części i namoczyć 60 minut w
mleku. Następnie osuszyć i panierować w mące wymieszanej z przyprawą do gyrosa.
Smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym.
2. Pomarańcze
obrać, pozbawić białej błonki, pokroić w kostkę, jabłko również obrać i pokroić
w kostkę.
3. Cebulę
drobno posiekać, zeszklić na maśle extra z dodatkiem miodu. Dodać jabłko,
pomarańczę, podlać bulionem drobiowym, doprawić solą, pieprzem i dusić kilka
minut. Następnie dodać usmażoną wątróbkę, wszystko delikatnie wymieszać i dusić
pod przykryciem jeszcze 5 minut.
4. Wątróbkę podawać z kaszą perłową ugotowaną w lekko osolonej wodzie.
Pycha 🌸
OdpowiedzUsuń