czwartek, 15 marca 2018

Ziemniaczana sałatka z pieczonym morszczukiem


Sałatka na bazie gotowanych ziemniaków, zielonego groszku, marchewki, jajek na twardo, wyrazistych czarnych oliwek i pachnącej ryby to ciekawy pomysł na smaczne danie obiadowe w wersji na zimno.

Składniki:

4 duże ziemniaki
450g fileta z morszczuka
1 słoik marchewki z groszkiem
5 jajek
50g czarnych drylowanych oliwek
4 łyżki majonezu
sok z limonki
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Filety z morszczuka pokroić w grubszą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z limonki. Następnie owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.

2. Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, wystudzić, obrać i pokroić w grubszą kostkę.

3. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić w grubszą kostkę.

4. Marchewkę z groszkiem odcedzić z zalewy, a oliwki pokroić w plasterki.

5. Ziemniaki, marchewkę z groszkiem, jajka, oliwki, rybę i majonez dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.





1 komentarz:

  1. Katarzyna Skołozdrzyk Należy do grupy Qulinaria, potrawy, przepisy15 marca 2018 18:02

    Pyszna :)

    OdpowiedzUsuń