Sałatka
na bazie gotowanych ziemniaków, zielonego groszku, marchewki, jajek na twardo,
wyrazistych czarnych oliwek i pachnącej ryby to ciekawy pomysł na smaczne danie
obiadowe w wersji na zimno.
Składniki:
4 duże
ziemniaki
450g
fileta z morszczuka
1
słoik marchewki z groszkiem
5
jajek
50g
czarnych drylowanych oliwek
4
łyżki majonezu
sok
z limonki
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Filety
z morszczuka pokroić w grubszą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z limonki. Następnie owinąć folią aluminiową i piec w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.
2. Ziemniaki
ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, wystudzić, obrać i pokroić w grubszą
kostkę.
3. Jajka
ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić w grubszą kostkę.
4. Marchewkę
z groszkiem odcedzić z zalewy, a oliwki pokroić w plasterki.
5. Ziemniaki, marchewkę z groszkiem, jajka, oliwki, rybę i majonez
dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Pyszna :)
OdpowiedzUsuń