czwartek, 15 marca 2018

Blok czekoladowy z herbatnikami, rodzynkami i żurawiną


Moje wersja ciasta, które bez wątpienia wygrywa w smakach mojego dzieciństwa. Czekolada, chrupiące ciasteczka, delikatny posmak rodzynek i żurawiny to smak, którego się nie zapomina. Szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto pozwala przy małej czarnej z najbliższymi powspominać stare, dobre czasy. Wszystko się zmienia, a smak czekoladowego hitu pozostaje ten sam.

Składniki:

500g mleka w proszku
200g masła extra
150ml wody
5 łyżek kakao
100g mlecznej czekolady
210g cukru
100g suszonej żurawiny
100g rodzynek
150g herbatników
35g draże czekoladowe w kolorowej otoczce
olej

Wykonanie:

1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W rondelku zagotować wodę, dodać pokrojone na kawałki masło i cukier, całość rozpuścić do uzyskania płynnej konsystencji. Do miski wsypać mleko w proszku, kakao, wlać rozpuszczone masło z cukrem oraz czekoladę. Całość wymieszać do otrzymania jednolitej masy. Następnie do masy dodać pokruszone herbatniki, rodzynki i żurawinę, wszystko ponownie wymieszać.

2. Masę wylać do keksówki o wymiarach 9 x 29cm, natłuszczonej olejem i wyłożonej folią spożywczą. Na wierzchu posypać drażami kolorowymi i wstawić do lodówki aż zastygnie.

3. Po tym czasie ciasto wyjąć z formy i usunąć folię.





2 komentarze:

  1. Katarzyna Skołozdrzyk Należy do grupy Qulinaria, potrawy, przepisy15 marca 2018 18:11

    wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam blok czekoladowy😘😘

    OdpowiedzUsuń