Moje
wersja ciasta, które bez wątpienia wygrywa w smakach mojego dzieciństwa.
Czekolada, chrupiące ciasteczka, delikatny posmak rodzynek i żurawiny to smak,
którego się nie zapomina. Szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto pozwala przy
małej czarnej z najbliższymi powspominać stare, dobre czasy. Wszystko się
zmienia, a smak czekoladowego hitu pozostaje ten sam.
Składniki:
500g
mleka w proszku
200g
masła extra
150ml
wody
5
łyżek kakao
100g
mlecznej czekolady
210g
cukru
100g
suszonej żurawiny
100g
rodzynek
150g
herbatników
35g
draże czekoladowe w kolorowej otoczce
olej
Wykonanie:
1. Czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej. W rondelku zagotować wodę, dodać pokrojone na
kawałki masło i cukier, całość rozpuścić do uzyskania płynnej konsystencji. Do
miski wsypać mleko w proszku, kakao, wlać rozpuszczone masło z cukrem oraz czekoladę.
Całość wymieszać do otrzymania jednolitej masy. Następnie do masy dodać
pokruszone herbatniki, rodzynki i żurawinę, wszystko ponownie wymieszać.
2. Masę
wylać do keksówki o wymiarach 9 x 29cm, natłuszczonej olejem i wyłożonej folią
spożywczą. Na wierzchu posypać drażami kolorowymi i wstawić do lodówki aż
zastygnie.
3. Po tym czasie ciasto wyjąć z formy i usunąć folię.
wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam blok czekoladowy😘😘
OdpowiedzUsuń