Aromatyczny,
rozgrzewający krem, w którym lekko ostry, wyrazisty smak pora idealnie łączy
się z łagodnym zielonym groszkiem. Krem podany z ptysiowym groszkiem lub
ziołowymi grzankami smakuje znakomicie i jest bogactwem witamin.
Składniki:
500g
pora
1
szklanka zielonego groszku
2
łyżki masła
200g
śmietany kremówki
200g
serka topionego śmietankowego
750ml
bulionu drobiowego
szczypta
gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Por
oczyścić i pokroić w talarki, zeszklić na maśle i dodać groszek. Zalać bulionem
i gotować 10-15 minut. Następnie dodać pokrojony w kostkę topiony ser i całość
zmiksować blenderem do postaci gładkiego kremu. Ponownie zagotować, dodać
zahartowaną śmietanę, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać, krem podawać z ptysiowym groszkiem lub
grzankami.
Zapisuję przepis! Trochę go zmienię, żeby był zdrowszy i na pewno zrobię, dzięki :) Zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuń