poniedziałek, 12 marca 2018

Zielony krem z pora i groszku


Aromatyczny, rozgrzewający krem, w którym lekko ostry, wyrazisty smak pora idealnie łączy się z łagodnym zielonym groszkiem. Krem podany z ptysiowym groszkiem lub ziołowymi grzankami smakuje znakomicie i jest bogactwem witamin.

Składniki:

500g pora
1 szklanka zielonego groszku
2 łyżki masła
200g śmietany kremówki
200g serka topionego śmietankowego
750ml bulionu drobiowego
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Por oczyścić i pokroić w talarki, zeszklić na maśle i dodać groszek. Zalać bulionem i gotować 10-15 minut. Następnie dodać pokrojony w kostkę topiony ser i całość zmiksować blenderem do postaci gładkiego kremu. Ponownie zagotować, dodać zahartowaną śmietanę, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać, krem podawać z ptysiowym groszkiem lub grzankami.






1 komentarz:

  1. Zapisuję przepis! Trochę go zmienię, żeby był zdrowszy i na pewno zrobię, dzięki :) Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń