Takie
ciasto to znakomita propozycja dla fanów słodkich, ale orzeźwiających deserów.
Łączy w sobie tradycyjny biszkoptowy smak, galaretkę i pyszną masę cytrynową.
Do tego puszysta bita śmietana i mamy niemalże idealny poczęstunek do małej
czarnej w gronie najbliższych.
Składniki:
Biszkopt
:
3
jajka
50g
mąki pszennej
2
łyżki mąki ziemniaczanej
90g
cukru
1
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta
soli
olej
Masa budyniowo-cytrynowa:
3
budynie śmietankowe bez cukru
750
mleka
100ml
soku z cytryny
otarta
skórka z 2 cytryn (sparzyć)
200g
cukru
200g
masła extra
1
galaretka cytrynowa
Poncz:
sok
z 1 cytryny
125ml
wody
2
łyżeczki cukru
50ml
wódka cytrynowa
Masa
śmietanowa:
500ml
śmietany 36%
2
śmietan-fix
3
łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
20sztuk
herbatników
1
galaretka cytrynowa
Dekoracja:
200ml
śmietany 36%
1
łyżka cukru pudru
1
cytryna
listki
mięty
Wykonanie:
1. Biszkopt:
Białka
ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno.
Dalej ubijając dodać żółtka i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość
dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy o wymiarach
24cm x 24cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie
wystudzić.
2. Masa budyniowo-cytrynowa:
Połowę mleka zagotować z
cukrem, drugą połowę wymieszać z budyniami. Po zagotowaniu mleka z cukrami dodać
mleko wymieszane z budyniem i ugotować jak budyń. Następnie
jeszcze do ciepłego budyniu wlać sok z cytryny, skórkę otartą z cytryn i
wsypać sypką galaretkę. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia.
Masło utrzeć i stopniowo dodawać wcześniej ugotowany cytrynowy budyń cały czas
miksując do momentu uzyskania konsystencji kremu.
3. Masa śmietanowa:
Mikserem ubić śmietanę z
śmietan-fix na sztywno, następnie dodać cukier puder i całość dokładnie
wymieszać szpatułką.
4. Poncz:
Sok z cytryny wymieszać z
przegotowaną letnią wodą, wódką, dodać cukier i wymieszać.
5. Galaretkę cytrynową
wymieszać z 250ml wrzątku, pozostawić do wystudzenia i lekkiego stężenia.
6. Składanie
ciasta:
Biszkopt przełożyć do formy, nasączyć ponczem, wyłożyć masę budyniowo-cytrynową,
masę śmietanową, ułożyć warstwę herbatników i wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie
wylać galaretkę cytrynową i ponownie wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym
czasie udekorować ubitą śmietaną z cukrem, plasterkami cytryny i miętą.
Pycha 😍
OdpowiedzUsuńprzepyszne musi być :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto , przepis zapisuję ! :)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńBeautiful cake!!! Pride
OdpowiedzUsuńi jak być szczupłym jak tu przepis na takie pyszności!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie;)
OdpowiedzUsuń