Nowatorskie
podanie uwielbianej na naszych stołach fasolki w połączeniu ze świeżą
brzoskwinią i słonecznikiem. Niezwykły smak tego dania podkreśla aromatyczny
sos z nutą pikanterii. Takie połączenie wybornych smaków jest alternatywą dla
tych, którzy nie lubią fasolki przygotowanej w tradycyjny sposób - z zasmażką z
bułki tartej.
Składniki:
500g
zielonej fasolki szparagowej
4
brzoskwinie
100g
łuskanego słonecznika
Sos:
6
łyżek oliwy extra virgin
5
łyżek soku z cytryny
2
łyżki soku z limonki
2
łyżeczki cukru
1
łyżka maggi
szczypta
mieszanki przypraw chilli
sól
Wykonanie:
1. Fasolkę
umyć, odciąć końcówki, wrzucić do lekko osolonego wrzątku i gotować do
miękkości. Odcedzić.
2. Brzoskwinie
sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w cienkie cząstki.
3. Słonecznik
uprażyć na suchej patelni.
4. Sos
Oliwę
wymieszać z sokiem z limonki, cytryny i cukrem. Doprawić mieszanką przypraw
chilli i szczyptą soli.
5. Brzoskwinię połączyć z fasolką, posypać słonecznikiem i skropić sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz