piątek, 16 marca 2018

Zielona fasolka z brzoskwinią i prażonym słonecznikiem


Nowatorskie podanie uwielbianej na naszych stołach fasolki w połączeniu ze świeżą brzoskwinią i słonecznikiem. Niezwykły smak tego dania podkreśla aromatyczny sos z nutą pikanterii. Takie połączenie wybornych smaków jest alternatywą dla tych, którzy nie lubią fasolki przygotowanej w tradycyjny sposób - z zasmażką z bułki tartej.

Składniki:

500g zielonej fasolki szparagowej
4 brzoskwinie
100g łuskanego słonecznika

Sos:
6 łyżek oliwy extra virgin
5 łyżek soku z cytryny
2 łyżki soku z limonki
2 łyżeczki cukru
1 łyżka maggi
szczypta mieszanki przypraw chilli
sól

Wykonanie:

1. Fasolkę umyć, odciąć końcówki, wrzucić do lekko osolonego wrzątku i gotować do miękkości. Odcedzić.

2. Brzoskwinie sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w cienkie cząstki.

3. Słonecznik uprażyć na suchej patelni.

4. Sos
Oliwę wymieszać z sokiem z limonki, cytryny i cukrem. Doprawić mieszanką przypraw chilli i szczyptą soli.

5. Brzoskwinię połączyć z fasolką, posypać słonecznikiem i skropić sosem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz