Tradycyjne
danie greckiej kuchni w moim, polskim wykonaniu zaskakuje nie tylko wyrazistym
smakiem, ale również propozycją podania w postaci zapiekanki.
Składniki:
700g
fileta z kurczaka
przyprawa
do gyrosa
200g
dzikiego ryżu
1
czerwona cebula
2
ząbki czosnku
200g
konserwowych ogórków
1
czerwona papryka
1
puszka kukurydzy konserwowej
250g
żółtego sera
oliwa
majonez
ketchup
pikantny
natka
z pietruszki
Wykonanie:
1. Fileta
umyć, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do gyrosa i odstawić na około 30 minut.
2. Na
oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać kawałki fileta z
kurczaka i całość usmażyć.
3. Ryż
ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
4. Ogórki
pokroić w talarki, a paprykę w paseczki. Kukurydzę odsączyć z zalewy, a ser zetrzeć
na tarce o dużych oczkach.
5. W
naczyniu żaroodpornym układać warstwami: ryż, 3 łyżki majonezu, następnie polać
ketchupem, posypać startym serem, wyłożyć kawałki fileta, kukurydzę, 3 łyżki
majonezu, ponownie polać ketchupem i posypać serem, talarki ogórków, czerwoną
paprykę, resztę żółtego sera i na końcu polać ketchupem.
6. Piec
w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
7. Przed podaniem posypać posiekaną natką z pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz