Mięsne
kuleczki zawinięte w plastry cukinii zapieczone z ryżem to bardzo fajne podanie mięsa mielonego w oryginalny sposób. Całość połączona
sosem beszamelowym smakuje wybornie i stanowi doskonały pomysł na rodzinny
obiad.
Składniki:
200g
ryżu
2
cebule
2
ząbki czosnku
3
marchewki
1/2
szklanki bulionu drobiowego
3
łyżki masła klarowanego
sól
pieprz
Pulpeciki:
250g
mięsa mielonego z szynki
250g
mięsa mielonego z kurczaka
1
jajko
1
cebula
2
ząbki czosnku
2
łyżki natki z pietruszki
2
łyżki przecieru pomidorowego
3
łyżki bułki tartej
sól
pieprz
2
duże cukinie
Sos
beszamelowy:
400ml
mleka
2
łyżki mąki pszennej
2
łyżki masła
szczypta
gałki muszkatołowej
1
jajko
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Ryż
ugotować al dente w osolonej wodzie. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o
grubych oczkach. Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę,
przeciśnięty przez praskę czosnek oraz marchewkę. Następnie podlać bulionem,
doprawić sola, pieprzem i dusić kilka minut. Po tym czasie dodać ryż i
dokładnie wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia.
2. Cukinie
pokroić wzdłuż na cienkie plastry i wrzucić do osolonego wrzątku na 2 minuty, a
następnie wystudzić.
3. Pulpeciki
Wymieszać
ze sobą mięso wieprzowe z mięsem drobiowym. Do wymieszanych mięs dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę
startą na tarce o małych oczkach, posiekaną natkę z pietruszki, przecier
pomidorowy i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać i uformować kulki wielkości
orzecha włoskiego. Każdą kulkę owinąć plastrem cukinii i ułożyć obok siebie w
naczyniu żaroodpornym na warstwie ryżu z marchewką.
4. Sos
beszamelowy
Do roztopionego masła dodać mąkę i smażyć na małym ogniu ciągle
mieszając. Następnie wlać mleko wymieszane z jajkiem i mieszać do momentu aż
sos się zagotuje i zgęstnieje. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Ciepłym
sosem zalać pulpeciki i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz