Zapiekanka
to szybkie i proste w przygotowaniu, a zarazem oryginalne podanie kurczaka z
ryżem. Aromatyczna zalewa sprawia, że ryż, który nią przesiąka idealnie
komponuje się z miękkim mięsem kurczaka. Całość wygląda cudnie ale przede
wszystkim obłędnie smakuje.
Składniki:
1,30kg
udek z kurczaka
3
łyżki lubczyku
4
łyżki przyprawy do kurczaka
2
szklanki dzikiego ryżu
3
cebule
2
gałązki pomidorów cherry
125g
sera mozzarelli
Zalewa:
4
szklanki bulionu drobiowego
6
łyżek pikantnego ketchupu
100g
koncentratu pomidorowego
1
łyżka cukru
2
łyżeczki papryki ostrej
1
łyżeczka papryki słodkiej
150g
masła
4
ząbki czosnku
Wykonanie:
1. Zalewa:
Bulion
drobiowy zagotować, dodać ketchup, koncentrat, cukier, paprykę ostrą i słodką,
masło oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać i
całość chwilę gotować.
2. Lubczyk
wymieszać z przyprawą do kurczaka i natrzeć udka. Wstawić do lodówki na około 1
godzinę.
3. Do naczynia żaroodpornego o wymiarach 27 cm x 22 cm wsypać ryż, wlać połowę
zalewy i wymieszać. Następnie ułożyć udka,
pokrojoną w krążki cebulę i pokrojone na połowę pomidory. Zalać resztą
zalewy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po tym
czasie na wierzchu zapiekanki ułożyć pokrojony w plastry ser mozzarella i
ponownie wstawić do piekarnika na 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz