sobota, 17 marca 2018

Zapiekanka ostry kurczak na dzikim ryżu


Zapiekanka to szybkie i proste w przygotowaniu, a zarazem oryginalne podanie kurczaka z ryżem. Aromatyczna zalewa sprawia, że ryż, który nią przesiąka idealnie komponuje się z miękkim mięsem kurczaka. Całość wygląda cudnie ale przede wszystkim obłędnie smakuje.

Składniki:

1,30kg udek z kurczaka
3 łyżki lubczyku
4 łyżki przyprawy do kurczaka
2 szklanki dzikiego ryżu
3 cebule
2 gałązki pomidorów cherry
125g sera mozzarelli

Zalewa:

4 szklanki bulionu drobiowego
6 łyżek pikantnego ketchupu
100g koncentratu pomidorowego
1 łyżka cukru
2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka papryki słodkiej
150g masła
4 ząbki czosnku

Wykonanie:

1. Zalewa:
Bulion drobiowy zagotować, dodać ketchup, koncentrat, cukier, paprykę ostrą i słodką, masło oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać i całość chwilę gotować.

2. Lubczyk wymieszać z przyprawą do kurczaka i natrzeć udka. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

3. Do naczynia żaroodpornego o wymiarach 27 cm x 22 cm wsypać ryż, wlać połowę zalewy i wymieszać. Następnie ułożyć udka,  pokrojoną w krążki cebulę i pokrojone na połowę pomidory. Zalać resztą zalewy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po tym czasie na wierzchu zapiekanki ułożyć pokrojony w plastry ser mozzarella i ponownie wstawić do piekarnika na 20 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz