Klasyczny
domowy sernik z duża ilością słodkich truskawek z pewnością zaspokoi kubki
smakowe wszystkich łasuchów. Idealny dla fanów tego tradycyjnego ciasta
połączonego z uwielbianymi owocami. Sernik w kształcie serca może być idealnym
słodkim prezentem na Dzień Matki, Babci, Dziadka, Walentynki czy urodziny.
Składniki:
Spód:
100g
masła
200g
mąki pszennej
70g
cukru pudru
1
jajko
1/3
łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta
soli
Masa
serowa:
1kg
białego sera (trzykrotnie mielonego)
250g
mascarpone
4
jajka
140g
cukru
35g
budyniu śmietankowego
60g
mleka w proszku
200ml
mleka
9ml
aromatu śmietankowego
Mus
truskawkowy:
500g truskawek
2 łyżki cukru
125ml wody
1 galaretka truskawkowa
1 łyżeczka żelatyny
Dekoracja:
kilka truskawek
Wykonanie:
1. Spód:
Do
miski przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać masło pokrojone
w kostkę, cukier i jajko. Wszystkie składniki zagnieść rękoma na jednolite
ciasto. Gotowe ciasto wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24cm (u mnie serce)
wyłożone papierem do pieczenia, ugnieść równomiernie dłonią na całej
powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około
15-25 minut.
2. Masa
serowa:
Jajka
utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie
stopniowo dodawać ser mascarpone i biały ser z wiaderka. Pod koniec
ucierania dodać mleko, budyń, mleko w proszku i aromat śmietankowy. Całość
dokładnie wymieszać i wylać na wcześniej podpieczony spód. Piec w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni przez około
60-65 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
3. Mus
truskawkowy:
Truskawki
umyć, pozbawić szypułek, zmiksować blenderem do postaci musu, dodać wodę,
cukier i zagotować. Następnie wsypać galaretkę, żelatynę i mieszać do momentu
aż galaretka i żelatyna się rozpuszczą (nie gotować). Odstawić do lekkiego
stężenia.
4. Wystudzony sernik polać tężejącym musem
truskawkowym i schłodzić w lodówce. Po tym czasie wierzch udekorować
truskawkami.
oj, oj, porcyjkę podkradam :)
OdpowiedzUsuń