sobota, 17 marca 2018

Śmietankowy sernik z musem truskawkowym


Klasyczny domowy sernik z duża ilością słodkich truskawek z pewnością zaspokoi kubki smakowe wszystkich łasuchów. Idealny dla fanów tego tradycyjnego ciasta połączonego z uwielbianymi owocami. Sernik w kształcie serca może być idealnym słodkim prezentem na Dzień Matki, Babci, Dziadka, Walentynki czy urodziny.

Składniki:

Spód:
100g masła
200g mąki pszennej
70g cukru pudru
1 jajko
1/3 łyżeczki  proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa serowa:
1kg białego sera (trzykrotnie mielonego)
250g mascarpone
4 jajka
140g cukru
35g budyniu śmietankowego
60g mleka w proszku
200ml mleka
9ml aromatu śmietankowego

Mus truskawkowy:
500g truskawek
2 łyżki cukru
125ml wody
1 galaretka truskawkowa
1 łyżeczka żelatyny

Dekoracja:
kilka truskawek

Wykonanie:

1. Spód:
Do miski przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać masło pokrojone w kostkę, cukier i jajko. Wszystkie składniki zagnieść rękoma na jednolite ciasto. Gotowe ciasto wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24cm (u mnie serce) wyłożone papierem do pieczenia, ugnieść równomiernie dłonią na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 15-25 minut.

2. Masa serowa:
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać ser mascarpone i biały ser z wiaderka. Pod koniec ucierania dodać mleko, budyń, mleko w proszku i aromat śmietankowy. Całość dokładnie wymieszać i wylać na wcześniej podpieczony spód. Piec w piekarniku nagrzanym  do 180 stopni przez około 60-65 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.

3. Mus truskawkowy:
Truskawki umyć, pozbawić szypułek, zmiksować blenderem do postaci musu, dodać wodę, cukier i zagotować. Następnie wsypać galaretkę, żelatynę i mieszać do momentu aż galaretka i żelatyna się rozpuszczą (nie gotować). Odstawić do lekkiego stężenia.

4. Wystudzony sernik polać tężejącym musem truskawkowym i schłodzić w lodówce. Po tym czasie wierzch udekorować truskawkami.





1 komentarz:

  1. Bożena Marciniak Należy do grupy Torty ciasta i ciasteczka18 marca 2018 20:51

    oj, oj, porcyjkę podkradam :)

    OdpowiedzUsuń