Kolorowa,
orzeźwiająca sałatka z kurczakiem w towarzystwie chrupiącego selera naciowego,
świeżych warzyw, i słodkiej pomarańczy przełamana łagodnym sosem ziołowo -
jogurtowym.
Składniki:
400g
fileta z kurczaka
125g
roszponki
3
łodygi selera naciowego
1
czerwona papryka
1
puszka konserwowej kukurydzy
1,5
pomarańczy
masło
klarowane
sól
pieprz
przyprawa
do kurczaka
Sos:
5
łyżek jogurtu naturalnego
5
łyżek majonezu
3-4
łyżeczki ziół prowansalskich
Sól
Pieprz
Wykonanie:
1. Fileta
umyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka, a
następnie usmażyć na klarowanym maśle. Pozostawić do wystygnięcia.
2. Roszponkę
umyć i osuszyć, a kukurydzę odsączyć z zalewy.
3. Selera
pokroić w paseczki, paprykę w kostkę, a pomarańczę dokładnie obrać i pokroić na
mniejsze części.
4. Sos:
Wymieszać
dokładnie składniki sosu, doprawić solą, pieprzem i wstawić do lodówki na około 30 minut.
5. Na talerzu układać kolejno: roszponkę, paprykę, kukurydzę, plasterki
selera, kawałki kurczaka i pomarańczy. Całość polać sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz