Krucha tarta z delikatnym kremem
waniliowym, zieloną chłodzącą galaretką i świeżymi, orzeźwiającymi winogronami
to świetna propozycja sezonowego deseru, który idealnie sprawdzi się na każdym
spotkaniu przy kawie w gronie najbliższych.
Składniki:
Ciasto kruche:
250g mąki pszennej
125g masła extra
60g cukru pudru
1 jajko
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
masło do wysmarowania formy
Krem waniliowy:
450g waniliowego serka homogenizowanego
2,5 łyżeczki żelatyny
50ml mleka
Dodatkowo:
1 zielona galaretka np. agrestowa
400g zielonego bezpestkowego winogrona
Wykonanie:
1. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do
pieczenia, cukier puder, kawałki
pokrojonego masła i wszystko posiekać siekaczką. Dodać jajko, zagnieść i
wyrobić na jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez
około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do
formy tarty o średnicy
26cm wysmarowanej masłem. Tartę nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym
do 180 stopni przez około 25-30 minut.
2. Krem waniliowy:
Żelatynę
zalać 2 łyżkami mleka i pozostawić do napęcznienia. Resztę mleka podgrzać,
przełożyć żelatynę, wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie
żelatynę przełożyć do serka waniliowego i całość dokładnie wymieszać.
3. Galaretkę rozpuścić w 350ml wrzątku i
pozostawić do lekkiego stężenia.
4. Winogrono umyć, osuszyć i obrać z gałązek.
5. Tartę wypełnić kremem waniliowym, wierzch wygładzić i na całości ułożyć
kulki winogrona. Wstawić do lodówki i schłodzić 30 minut. Po tym czasie wylać
tężejącą galaretkę i ponownie wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz