niedziela, 18 marca 2018

Zapiekanka kurczak w egzotycznym raju


Makaronowa zapiekanka to idealny pomysł na połączenie popularnego na naszych stołach kurczaka z egzotycznymi owocami. Słodki ananas, mandarynka oraz rodzynki idealnie współgrają z nutą ostrości, którą daje mieszanka przypraw curry.

Składniki:

200g makaronu pełnoziarnistego Penne
700g fileta z kurczaka
5 mandarynek bez pestek (najlepiej słodkich)
1 puszka ananasa w kawałkach
100g rodzynek
3 łyżeczki mieszanki przypraw curry
80g żółtego sera
sól
pieprz
2 łyżki klarowanego masła

Sos:

150g śmietankowego sera topionego
1 duża cebula
1 kostka rosołowa
1 łyżka mąki pszennej
150ml mleka
200ml śmietany kremówki
2 łyżki masła
2 łyżeczki mieszanki przypraw curry
sól
pieprz

Wykonanie:

1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

2. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i curry. Odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na klarowanym maśle.

3. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie przez około 10 minut, a następnie odcedzić.

4. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki, pozbawić białej skórki, a ananasa odsączyć z zalewy.

5. Sos
Na maśle zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać mąkę, mleko, śmietanę i kostkę rosołową. Wszystko wymieszać i zagotować. Następnie dodać drobno pokrojony ser topiony, curry, doprawić pieprzem, solą i gotować do momentu aż ser całkowicie się rozpuści.

6. Makaron, mandarynki, ananas i rodzynki wymieszać, przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać połową sosu, następnie wyłożyć fileta z kurczaka, zalać pozostałą ilością sosu, na wierzchu posypać startym żółtym serem.

7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut.










2 komentarze: