Makaronowa
zapiekanka to idealny pomysł na połączenie popularnego na naszych stołach
kurczaka z egzotycznymi owocami. Słodki ananas, mandarynka oraz rodzynki
idealnie współgrają z nutą ostrości, którą daje mieszanka przypraw curry.
Składniki:
200g
makaronu pełnoziarnistego Penne
700g
fileta z kurczaka
5
mandarynek bez pestek (najlepiej słodkich)
1
puszka ananasa w kawałkach
100g
rodzynek
3
łyżeczki mieszanki przypraw curry
80g
żółtego sera
sól
pieprz
2
łyżki klarowanego masła
Sos:
150g
śmietankowego sera topionego
1
duża cebula
1
kostka rosołowa
1
łyżka mąki pszennej
150ml
mleka
200ml
śmietany kremówki
2
łyżki masła
2
łyżeczki mieszanki przypraw curry
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Makaron
ugotować al dente w osolonej wodzie.
2. Filet
z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i curry. Odstawić na około
30 minut. Po tym czasie usmażyć na klarowanym maśle.
3. Rodzynki
namoczyć w gorącej wodzie przez około 10 minut, a następnie odcedzić.
4. Mandarynki
obrać, podzielić na cząstki, pozbawić białej skórki, a ananasa odsączyć z
zalewy.
5. Sos
Na
maśle zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać mąkę, mleko, śmietanę i
kostkę rosołową. Wszystko wymieszać i zagotować. Następnie dodać drobno
pokrojony ser topiony, curry, doprawić pieprzem, solą i gotować do momentu aż
ser całkowicie się rozpuści.
6. Makaron,
mandarynki, ananas i rodzynki wymieszać, przełożyć do żaroodpornego naczynia,
zalać połową sosu, następnie wyłożyć fileta z kurczaka, zalać pozostałą ilością
sosu, na wierzchu posypać startym żółtym serem.
7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut.
Wygląda pysznie mniam
OdpowiedzUsuńKurczak z curry i słodkimi dodatkami...dla nas bomba !!!
OdpowiedzUsuń