niedziela, 18 marca 2018

Szpinakowa sałatka z bobem


Lekka, zdrowa ,bogata w witaminy sałatka ze świeżym szpinakiem, bobem, aromatyczną natką z pietruszki i dressingiem cytrynowym. Idealnie sprawdza się również jako dodatek do każdego rodzaju mięsa.

Składniki:

100g świeżego szpinaku
300g mrożonego bobu
1 cebula dymka ze szczypiorkiem
50g prażonego słonecznika
natka z pietruszki
sól
pieprz

Dressing cytrynowy
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

1. Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie według instrukcji
na opakowaniu, następnie ostudzić i obrać.

2. Cebulę dymkę wraz ze szczypiorkiem drobno pokroić, a natkę z pietruszki drobno posiekać.

3. Słonecznik uprażyć na rozgrzanej suchej patelni.

4. W naczyniu świeży szpinak wymieszać z bobem, cebulą dymką, szczypiorkiem, natką z pietruszki i uprażonym słonecznikiem.

5. Dressing cytrynowy
Oliwę połączyć z sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać.

6. Sałatkę polać cytrynowym dressingiem, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz