Lekka,
zdrowa ,bogata w witaminy sałatka ze świeżym szpinakiem, bobem, aromatyczną
natką z pietruszki i dressingiem cytrynowym. Idealnie sprawdza się również jako
dodatek do każdego rodzaju mięsa.
Składniki:
100g
świeżego szpinaku
300g
mrożonego bobu
1
cebula dymka ze szczypiorkiem
50g
prażonego słonecznika
natka
z pietruszki
sól
pieprz
Dressing
cytrynowy
3
łyżki soku z cytryny
3
łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
1. Bób
ugotować do miękkości w osolonej wodzie według instrukcji
na opakowaniu, następnie ostudzić i obrać.
na opakowaniu, następnie ostudzić i obrać.
2. Cebulę
dymkę wraz ze szczypiorkiem drobno pokroić, a natkę z pietruszki drobno
posiekać.
3. Słonecznik
uprażyć na rozgrzanej suchej patelni.
4. W
naczyniu świeży szpinak wymieszać z bobem, cebulą dymką, szczypiorkiem, natką z
pietruszki i uprażonym słonecznikiem.
5. Dressing
cytrynowy
Oliwę
połączyć z sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać.
6. Sałatkę
polać cytrynowym dressingiem, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz