niedziela, 18 marca 2018

Wędrowny kurczak z Italii


Pieczony, niezwykle aromatyczny, miękki i soczysty filet z kurczaka nadziewany ciągnącym, roztopionym włoskim serem oraz wyrazistymi w smaku suszonymi pomidorami, które wywodzą się z północnej Italii.

Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka
125g mozzarelli
12 suszonych pomidorów z zalewy
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
przyprawa do kurczaka
3 łyżki łuskanego słonecznika

Wykonanie:

1. Pierś podzielić na dwie części, przeciąć poprzecznie żeby powstała kieszonka. Skropić oliwą i sokiem z cytryny, oprószyć przyprawą do kurczaka i odstawić na około 30 minut.

2. Mozzarellę pokroić na 4 plastry, suszone pomidory drobno pokroić, a słonecznik uprażyć na suchej patelni.

3. Do każdej kieszonki włożyć po jednym plastrze mozzarelli i połowę pokrojonych suszonych pomidorów, spiąć wykałaczką.

4. Każdą z piersi owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Po tym czasie odwinąć z folii, na wierzchu każdej piersi położyć plaster mozzarelli, kilka kawałków suszonych pomidorów i posypać uprażonym słonecznikiem i ponownie wstawić do piekarnika na około 10-15 minut.






1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo apetycznie - fajna propozycja na niedzielny obiad :)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
    http://domnaetacie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń