Pieczony,
niezwykle aromatyczny, miękki i soczysty filet z kurczaka nadziewany ciągnącym,
roztopionym włoskim serem oraz wyrazistymi w smaku suszonymi pomidorami, które
wywodzą się z północnej Italii.
Składniki:
1
podwójna pierś z kurczaka
125g
mozzarelli
12
suszonych pomidorów z zalewy
1
łyżka oliwy z oliwek
1
łyżka soku z cytryny
przyprawa
do kurczaka
3
łyżki łuskanego słonecznika
Wykonanie:
1. Pierś
podzielić na dwie części, przeciąć poprzecznie żeby powstała kieszonka. Skropić
oliwą i sokiem z cytryny, oprószyć przyprawą do kurczaka i odstawić na około 30
minut.
2. Mozzarellę
pokroić na 4 plastry, suszone pomidory drobno pokroić, a słonecznik uprażyć na
suchej patelni.
3. Do
każdej kieszonki włożyć po jednym plastrze mozzarelli i połowę pokrojonych
suszonych pomidorów, spiąć wykałaczką.
4. Każdą z piersi owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Po tym czasie odwinąć z folii, na wierzchu każdej piersi położyć plaster mozzarelli, kilka kawałków suszonych pomidorów i posypać uprażonym słonecznikiem i ponownie wstawić do piekarnika na
około 10-15 minut.
Wygląda bardzo apetycznie - fajna propozycja na niedzielny obiad :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
http://domnaetacie.blogspot.com