Tradycyjne
mięso wieprzowe, które doskonale komponuje się z sosem pieczarkowym i wyjątkowo
smakuje podane z kaszą gryczaną, szczególnie w postaci sycącej zapiekanki.
Składniki:
1kg
schabu wieprzowego
200g
prażonej kaszy gryczanej
200g
startego żółtego sera
500ml
mleka
sól
pieprz
zioła
prowansalskie
lubczyk
olej
masło
do wysmarowania naczynia żaroodpornego
1
pęczek natki z pietruszki
Sos
pieczarkowy:
400g
pieczarek
2
łyżki masła
2
duże cebule
2
ząbki czosnku
200ml
bulionu drobiowego
200ml
śmietany 30%
2
łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Schab
pokroić w plastry, które następnie przekroić na pół. Pokrojone plastry
przełożyć do miski, zalać mlekiem i odstawić do lodówki na około 2 godziny. Po
tym czasie każdy kawałek schabu oprószyć solą, pieprzem, lubczykiem i ziołami. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju.
2. Kaszę
ugotować według instrukcji na opakowaniu.
3. Sos
pieczarkowy:
Na
patelni z rozpuszczonym masłem zeszklić drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, wlać bulion
drobiowy i dusić około 10 minut. Po tym czasie dodać śmietanę, mąkę, doprawić
solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Całość zagotować cały czas mieszając.
4. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układać kolejno: kaszę
gryczaną, połowę sosu pieczarkowego, plastry schabu, połowę startego żółtego
sera, połowę posiekanego pęczku natki z pietruszki, pozostałą ilość sosu
pieczarkowego. Na wierzchu posypać resztą żółtego sera. Piec w piekarniku
rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Zapiekankę posypać resztą natki
z pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz