Jajka faszerowane
pachnącą wędzonką pastą pomidorową to
ciekawy pomysł na przekąskę jajeczną imprezowego stołu. Fajnie będą
prezentować się również na świątecznym stole podczas Wielkanocy.
Składniki:
6
jajek
250g
wędzonej szynki
140g
serka śmietankowego
1
łyżka majonezu
1
łyżka koncentratu pomidorowego
1
łyżeczka papryki ostrej
szczypta
słodkiej papryki
sól
morska
świeżo
mielony pieprz
Wykonanie:
1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić,
obrać i przekroić wzdłuż na pół. Żółtka wyjąć delikatnie za pomocą łyżeczki i
przełożyć do miseczki, a białka ułożyć na talerzu.
2. Szynkę pokroić w kostkę, dodać majonez,
koncentrat pomidorowy, paprykę i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać
żółtka, serek śmietankowy i ponownie zmiksować blenderem do postaci gładkiej
pasty, całość doprawić solą i pieprzem.
Pycha :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten pomysł na jajka :)
OdpowiedzUsuńświetna kompozycja, brawa i czas na zrobienie samemu :)
OdpowiedzUsuńU nas wszystkie faszerowane jajka cieszą się ogromnym powodzeniem, nie tylko w czasie świąt. Fajny pomysł na imprezową przystawkę lub przekąskę, goście bardzo je lubią. Polecam :D
OdpowiedzUsuń