Łatwa
i szybka w przygotowaniu pachnąca szczypiorkiem jajeczna sałatka ze świeżymi
warzywami, szynką i żółtym serem to obowiązkowa pozycja naszego Wielkanocnego
stołu.
Składniki:
7
jajek
250g
zielonego groszku
1
czerwona papryka
300g
szynki konserwowej
150g
żółtego sera
1
słoik konserwowego selera
1
puszka konserwowej kukurydzy
5
pęczków szczypiorku
1
łyżeczka musztardy miodowej
4-5
łyżek majonezu
sól
pieprz
Wykonanie:
1. Jajka
ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
2. Zielony
groszek ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.
3. Paprykę
umyć, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w kostkę.
4. Szynkę
konserwową pokroić w kostkę, a żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
5. Seler
i kukurydzę konserwową odsączyć z zalewy. Dwa pęczki szczypiorku drobno
posiekać, resztę pozostawić na dekorację.
6. Wszystkie
składniki sałatki przełożyć do dużej miski, dodać majonez, musztardę, doprawić
solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
7. Sałatkę przełożyć na tortownicy o średnicy 23 cm, dokładnie ugnieść, a
następnie odwrócić na talerz i usunąć tortownicę. Na wierzchu udekorować
kukurydzą, groszkiem, papryką i obłożyć dookoła szczypiorkiem. Wstawić do
lodówki na minimum 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz