Nieziemsko
pachnące, delikatne i soczyste udka z kurczaka marynowane z aromatycznymi
przyprawami kuchni marokańskiej, która uchodzi za jedną z najlepszych na
świecie. Kardamon, cynamon, szafran i kolendra to mieszanka, która nadaje mięsu
niepowtarzalny smak, jeszcze bardziej podkręcony orzeźwiającą cytryną. Tak
przygotowany kurczak, podany z tradycyjnym marokańskim kuskusem smakuje
rewelacyjnie.
Składniki:
5
udek z kurczaka
3
cebule
1
cytryna
30g
czarnych oliwek
30g
zielonych oliwek
250ml
bulionu drobiowego
kilka
nitek szafranu
garść
świeżej posiekanej kolendry
250g
kuskus
2
łyżeczki curry
sól
olej
Marynata:
3
ząbki czosnku
1
łyżeczka cynamonu
1
łyżeczka ostrej papryki
1
łyżeczka kurkumy
1
łyżeczka kminu rzymskiego
3-4
cm imbiru
5
łyżek oliwy
Wykonanie:
1. Marynata
Czosnek
drobno posiekać, a imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie
składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszać aż powstanie pasta do smarowania
udek.
2. Udka
z kurczaka, umyć, oprószyć solą, nasmarować wcześniej przygotowaną marynatą i
odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie udka podsmażyć
z każdej strony na oleju.
3. Cebulę
obrać, pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Następnie dodać podsmażone udka,
cytrynę pokrojoną w plasterki (wcześniej sparzyć), nitki szafranu, podlać
bulionem, przykryć pokrywką i dusić do momentu miękkości mięsa około 45 minut.
4. Pod
koniec duszenia, zwiększyć płomień i zredukować sos. Dodać oliwki i świeżą posiekaną
kolendrę.
5. Kuskus
zalać wrzątkiem 1 cm nad powierzchnię kaszy, dodać 2 łyżeczki curry, sól,
wymieszać, przykryć pokrywką i odczekać około 5 minut aż wchłonie cały nadmiar
wody.
6. Marokańskie udka podawać z kaszą kuskus, polać sosem i posypać świeżą
kolendrą.
Ale apetycznie!
OdpowiedzUsuń