niedziela, 18 marca 2018

Wielkanocny wieniec frankfurcki


Wieniec frankfurcki to wyjątkowo pyszna odmiana tradycyjnej Wielkanocnej babki przekładanej budyniowym kremem, konfiturą z wiśni i obsypanej prażonymi orzeszkami. Rewelacyjnie smakuje ale również jest świetną dekoracją świątecznego stołu.

Składniki:

Ciasto:
200g masła
200g cukru
1 cukier wanilinowy
szczypta soli
4 jajka
200g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z połowy cytryny
masło do wysmarowania formy
bulka tarta

Krem:
1 budyń waniliowy
500ml mleka
100g cukru
250g masła
4 łyżki spirytusu
1 łyżka aromatu rumowego

Orzechowy krokant:
200g posiekanych orzechów włoskich
100g cukru
2 łyżki masła

Dodatkowo:
240g konfitury wiśniowej

Wykonanie:

1. Ciasto
Masło utrzeć z cukrami na puch, dodać jajka, skórkę z cytryny, sól i dalej ucierać. Następnie dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Formę z kominem natłuścić masłem, wysypać bułką tartą i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 50 minut. Po tym czasie wystudzić ciasto i przekroić w poziomie na 4 części.

2. Krem
Budyń rozrobić w połowie szklanki mleka a resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń i zagotować. Gotowy budyń przykryć folią (żeby nie zrobił się kożuch) i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie utrzeć masło, cały czas miksując porcjami dodawać wystudzony budyń, spirytus i aromat. Gotowy krem podzielić na 3 części.

3. Orzechowy krokant
Masło stopić i dodać do niego orzechy oraz cukier, cały czas mieszając smażyć do momentu zrumienienia orzechów. Gorący krokant wysypać na folię i wystudzić.

4. Składanie wieńca
Pierwszą warstwę wieńca posmarować konfiturą, przykryć drugą warstwą ciasta, posmarować kremem i przykryć kolejną warstwą ciasta. Następnie posmarować kremem i przykryć ostatnią warstwą ciasta. Cały wieniec obsmarować pozostałą ilością kremu i posypać orzechowym krokantem.




3 komentarze:

  1. Magdalena Pieter18 marca 2018 20:48

    pięknie się prezentuje, mega apetyczne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak duza ma być forma?

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja forma na ten wieniec ma średnicę 30 cm :)

    OdpowiedzUsuń