niedziela, 18 marca 2018

Cytrynowy sernik z włoską opalaną bezą


Cytrynowy sernik na chrupiącym spodzie o smaku czekoladowych cukierków, delikatną masą serową o orzeźwiającej cytrynowej nucie i słodką opalaną włoską bezą to świetna propozycja deseru na spotkania przy kawie z najbliższymi.

Składniki:

Spód:
100g herbatników pełnoziarnistych
200g cukierków czekoladowych np. michałków

Masa serowo-cytrynowa:
1kg sera z wiaderka
500ml śmietany kremówki 30%
160g cukru
16g cukru wanilinowego
6 łyżek żelatyny
3 żółtka
120ml soku z cytryny
skórka z 1 cytryny

Beza włoska opalana:
250g cukru
60ml wody
3 białka

Dekoracja:
1 cytryna

Wykonanie:

1. Spód:
Herbatniki zmiksować do postaci bułki tartej, dodać rozpuszczone w kąpieli wodnej cukierki czekoladowe, całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24cm. Wstawić do lodówki na około 30 minut.

2. Masa serowo-cytrynowa:
Połowę ilości śmietany wlać do miski, dodać cukry, żółtka i ubijać na parze do momentu zgęstnienia. Następnie dodać napęczniałą żelatynę wymieszaną w małej ilości wody, ser, sok i skórkę z cytryny. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Następnie ubić na sztywno pozostała resztę śmietany i wymieszać z masą cytrynową. Gotową masę serowo-cytrynową przełożyć do tortownicy i wstawić do lodówki na około 2 godziny.

3. Beza włoska opalana:
Wodę z cukrem zagotować, doprowadzić do temperatury około 118stopni, a białka ubić ze szczyptą soli na puch. Następnie dodawać stopniowo cały czas miksując gorący syrop, aż do momentu uzyskania masy o sztywnej i lśniącej konsystencji.

4. Dekoracja:
Gotową masę przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć rozetki, w ten sposób udekorować cytrynowy serniczek. Następnie rozetki bezowe opalić palnikiem i udekorować plasterkami cytryny.







13 komentarzy:

  1. Ewelina Gawronska Należy do grupy Co dziś pichcimy?...Czyli pyszne bo domowe18 marca 2018 20:46

    Piękny wygląd ,to na pewno i smak wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka mniam.....:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ciacho.......

    OdpowiedzUsuń
  4. Bożena Marciniak Należy do grupy Torty ciasta i ciasteczka18 marca 2018 20:52

    oj, oj, porcyjkę podkradam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wyglada.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale piękne dzieło.:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Boski i te opalane bezy, coś wspaniałego:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Maria Chrzanowska Somora Należy do grupy Sprawdzone i pyszne18 marca 2018 23:17

    Poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Barbara Janik Należy do grupy Co dziś pichcimy?20 marca 2018 18:51

    Super. Uwielbiam wszystkie cytrynowe ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  10. Orzeźwiająca cytrynowa warstwa idealnie się komponuje w chrupiącą warstwą z michałków :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Urszula Gotujemy razem11 grudnia 2018 22:47

    Wygląda kusząco ...

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudo, szkoda, że wcześniej tego przepisu nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń