Cytrynowy
sernik na chrupiącym spodzie o smaku czekoladowych cukierków, delikatną masą
serową o orzeźwiającej cytrynowej nucie i słodką opalaną włoską bezą to świetna
propozycja deseru na spotkania przy kawie z najbliższymi.
Składniki:
Spód:
100g
herbatników pełnoziarnistych
200g
cukierków czekoladowych np. michałków
Masa
serowo-cytrynowa:
1kg
sera z wiaderka
500ml
śmietany kremówki 30%
160g
cukru
16g
cukru wanilinowego
6
łyżek żelatyny
3
żółtka
120ml
soku z cytryny
skórka
z 1 cytryny
Beza
włoska opalana:
250g
cukru
60ml
wody
3
białka
Dekoracja:
1
cytryna
Wykonanie:
1. Spód:
Herbatniki
zmiksować do postaci bułki tartej, dodać rozpuszczone w kąpieli wodnej cukierki
czekoladowe, całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy o średnicy
24cm. Wstawić do lodówki na około 30 minut.
2. Masa
serowo-cytrynowa:
Połowę
ilości śmietany wlać do miski, dodać cukry, żółtka i ubijać na parze do momentu
zgęstnienia. Następnie dodać napęczniałą żelatynę wymieszaną w małej ilości
wody, ser, sok i skórkę z cytryny. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić do
wystudzenia. Następnie ubić na sztywno pozostała resztę śmietany i wymieszać z
masą cytrynową. Gotową masę serowo-cytrynową przełożyć do tortownicy i wstawić
do lodówki na około 2 godziny.
3. Beza włoska opalana:
Wodę z cukrem zagotować,
doprowadzić do temperatury około 118stopni, a białka ubić ze szczyptą soli na
puch. Następnie dodawać stopniowo cały czas miksując gorący syrop, aż do
momentu uzyskania masy o sztywnej i lśniącej konsystencji.
4. Dekoracja:
Gotową masę przełożyć do worka cukierniczego i wycisnąć rozetki, w ten
sposób udekorować cytrynowy serniczek. Następnie rozetki bezowe opalić
palnikiem i udekorować plasterkami cytryny.
Piękny wygląd ,to na pewno i smak wspaniały :)
OdpowiedzUsuńPychotka mniam.....:)
OdpowiedzUsuńSuper ciacho.......
OdpowiedzUsuńoj, oj, porcyjkę podkradam :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglada.
OdpowiedzUsuńAle piękne dzieło.:))
OdpowiedzUsuńBoski i te opalane bezy, coś wspaniałego:-)
OdpowiedzUsuńPoezja :)
OdpowiedzUsuńSuper. Uwielbiam wszystkie cytrynowe ciasta.
OdpowiedzUsuńOrzeźwiająca cytrynowa warstwa idealnie się komponuje w chrupiącą warstwą z michałków :)
OdpowiedzUsuńPiekny :)
OdpowiedzUsuńWygląda kusząco ...
OdpowiedzUsuńCudo, szkoda, że wcześniej tego przepisu nie widziałam :)
OdpowiedzUsuń