Mocno
jajeczny pasztet z bogatymi w witaminy warzywami to ciekawa propozycja potrawy
na świąteczny stół w nadchodzącą Wielkanoc.
Składniki:
14
jajek
1
cebula
80g
zielonego groszku (może być mrożony)
80g
ugotowanej marchewki
80g
kukurydzy
80g
żółtego sera
1
cebula
3
łyżki oleju rzepakowego
3
łyżki śmietany 12%
3
łyżki koperku
3
łyżki natki z pietruszki
1
łyżka roztopionego masła
sól
pieprz
Wykonanie:
1. 11
jajek ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
2. Zielony
groszek ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
3. Cebulę
drobno posiekać, marchew pokroić w drobną kosteczkę, a kukurydzę odsączyć z
zalewy. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
4. Do
dużej miski przełożyć pokrojone jajka, groszek, kukurydzę, cebulę, marchew, żółty
ser, śmietanę, olej, koper i natkę z pietruszki. Delikatnie wymieszać, doprawić
solą, pieprzem, dodać 3 surowe żółtka oraz białka ubite na sztywno ze szczyptą
soli. Całość dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić.
5. Masę
jajeczną przełożyć do formy wysmarowanej oliwą i wyłożoną papierem do
pieczenia, lekko docisnąć masę i uklepać brzegi. Wierzch skropić roztopionym
masłem.
6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut.
a marchew ma byc surowa do tego pasztetu czy gotowane
OdpowiedzUsuńJest napisane w składnikach.... marchewka ugotowana.
OdpowiedzUsuńA ha nie zauwarzyłam tak szybko czytałam dziękuję ślicznie ale ja troszke se go ulepszyłam dodalam troche swoich składników.papryczke ,selera,i pietruszki.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń