piątek, 23 marca 2018

Czekoladowy mazurek


Jest to moja propozycja na świąteczny mazurek w wersji czekoladowej. Nie wyobrażam sobie Wielkanocnego stołu bez tego ciasta, które jest wieloletnią tradycją kuchni polskiej. Bogato udekorowany mazurek jest ozdobą świątecznego stołu.

Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
125g masła
¾  szklanki cukru pudru
3 łyżki śmietany 30%
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Warstwa czekoladowa:
białka z 3 jaj
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka kakao
100g mlecznej czekolady
100g rodzynek

Warstwa kajmakowa:
1 puszka masy kajmakowej krówkowej (510g)

Polewa czekoladowa:
100g mlecznej czekolady
100ml śmietany 30%
1 łyżka masła

Dekoracja:
lukier z cukru pudru
orzeszki ziemne bez soli

Wykonanie:

1. Ciasto:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać jajko, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodając po trochu śmietanę, zagnieść ciasto. Owinąć je w folie i włożyć do lodówki na 30 min. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną okrągłą formę o średnicy 26cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 10 minut, a następnie pozostawić do ostygnięcia.

2. Warstwa czekoladowa:
Białka ubić, dodać cukier, całość ubić na sztywną pianę. Następnie dodać kakao, startą czekoladę i rodzynki. Masę czekoladową wyłożyć na wystudzonym cieście i piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 20 minut. Pozostawić do ostygnięcia.

3. Masę kajmakową, podgrzać i rozprowadzić na wierzchu warstwy czekoladowej, a następnie wstawić do lodówki na około 30 minut.

4. Polewa czekoladowa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietaną i masłem na jednolitą masę. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie  wylać na wierzch ciasta.

5. Ciasto udekorować lukrem i orzeszkami ziemnymi.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz