Jest
to moja propozycja na świąteczny mazurek w wersji czekoladowej. Nie wyobrażam sobie Wielkanocnego stołu bez tego ciasta, które jest wieloletnią
tradycją kuchni polskiej. Bogato udekorowany mazurek jest ozdobą świątecznego
stołu.
Składniki:
Ciasto:
2
szklanki mąki pszennej
125g
masła
¾ szklanki cukru pudru
3
łyżki śmietany 30%
1
jajko
1
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta
soli
Warstwa
czekoladowa:
białka
z 3 jaj
1/2
szklanki cukru pudru
1
łyżka kakao
100g
mlecznej czekolady
100g
rodzynek
Warstwa
kajmakowa:
1
puszka masy kajmakowej krówkowej (510g)
Polewa
czekoladowa:
100g
mlecznej czekolady
100ml
śmietany 30%
1
łyżka masła
Dekoracja:
lukier
z cukru pudru
orzeszki
ziemne bez soli
Wykonanie:
1. Ciasto:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, posiekać
z masłem, dodać jajko, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodając po trochu
śmietanę, zagnieść ciasto. Owinąć je w folie i włożyć do lodówki na 30 min. Po tym
czasie ciasto wyjąć, rozwałkować i wyłożyć
na wysmarowaną okrągłą formę o średnicy 26cm. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 10 minut, a
następnie pozostawić do ostygnięcia.
2. Warstwa
czekoladowa:
Białka
ubić, dodać cukier, całość ubić na sztywną pianę. Następnie dodać kakao, startą
czekoladę i rodzynki. Masę czekoladową wyłożyć na wystudzonym cieście i piec w
piekarniku rozgrzanym do 170°C
przez około 20 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
3. Masę
kajmakową, podgrzać i rozprowadzić na wierzchu warstwy czekoladowej, a
następnie wstawić do lodówki na około 30 minut.
4. Polewa
czekoladowa:
Czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietaną i masłem na jednolitą masę. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wylać na wierzch ciasta.
5. Ciasto udekorować lukrem i orzeszkami ziemnymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz