Klasyczna świąteczna babka z wyczuwalną
pomarańczową nutą, oblana delikatną czekoladą i posypana kolorowymi kuleczkami
to ciekawa propozycja tradycyjnego Wielkanocnego wypieku.
Składniki:
6 jajek
340g mąki pszennej
2 łyżki miodu
180g cukru
250g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
160ml likieru pomarańczowego
skórka z 1 pomarańczy
9ml olejku pomarańczowego
4 łyżki kakao
60g gorzkiej czekolady
szczypta soli
masło do wysmarowania formy
bułka tarta do oprószenia formy
Polewa:
120g mlecznej czekolady
2 łyżki masła
4 łyżki śmietany 30%
Wykonanie:
1. Białka
ubić na sztywno ze szczyptą soli. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych
oczkach. Pomarańcz sparzyć, a następnie zetrzeć skórkę.
2. Masło
utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając aż
powstanie puszysta masa. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia i kakao. Dodać startą czekoladę, likier pomarańczowy, olejek, skórkę
pomarańczową i ubite białka. Całość delikatnie wymieszać szpatułką.
3. Masę
przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy babki o
pojemności 2l.
4. Wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 60-65 minut (do suchego
patyczka). Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
5. Polewa:
Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło,
śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej
aż do uzyskania konsystencji polewy.
6. Gotową
wystudzoną babkę polać czekoladową polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz