Klasyczny
i łatwy przepis na Wielkanocnego Baranka z nutą cytryny, który jest pyszną i
piękną ozdobą naszego świątecznego stołu.
Składniki:
Ciasto:
100g
masła
2
jajka
1/2
szklanki cukru pudru
3/4
szklanki maki pszennej
1 łyżeczka
do pieczenia
2
łyżki soku z cytryny
skórka
z połowy cytryny
Masa
śmietanowa:
200g
śmietany 30%
200g
mascarpone
4
łyżki cukru pudru
3
łyżeczki żelatyny
8
łyżek mleka
Dodatkowo:
2
migdały
kolorowy
lukier
Wykonanie:
1.
Ciasto:
Masło
utrzeć z cukrem na puch, ciągle miksując dodać jajka i dalej miksować.
Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sok i skórkę z
cytryny. Całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej formy baranka i
piec w piekarniku nagrzanym do 180stopni około 35 minut.
2.
Masa śmietanowa:
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dalej miksując dodać
mascarpone oraz wcześniej namoczoną i rozpuszczoną w mleku żelatynę. Masę śmietanową dokładnie
wymieszać i obsmarować baranka. Następnie masę przełożyć do szprycy z okrągłą
końcówką i udekorować baranka. Z masy i lukru zrobić oczy, buzię, a z migdałów uszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz