W
domu na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnej własnoręcznie
upieczonej Wielkanocnej babki, która jest symbolem umiejętności i doskonałości.
Moją propozycją na tegoroczne Święta Wielkanocne jest babka z advocatem.
Składniki:
1
szklanka mąki ziemniaczanej
1
szklanka mąki pszennej
1
½ szklanki cukru pudru
5
całych jaj
1
szklanka advocatu
1
szklanka oleju
2
łyżeczki proszku do pieczenia
1
zapach rumowy
szczypta
soli
Lukier:
1
szklanka cukru pudru
2
łyżki soku z cytryny
1
łyżka gorącej wody
Wykonanie:
1. Jajka
ubić ze szczyptą soli i zapachem „na sztywno”. Dodać cukier puder, dalej
ubijając dodać advocat i olej. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do
pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką.
2. Formę
na babkę wysmarować oliwą i posypać bułką tartą.
3. Masę
wylać do formy i piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 50 minut.
4. Po
upieczeniu babkę pozostawić w zamkniętym piekarniku na około 10 minut.
5. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i wodą, gotowym lukrem polać
babkę i udekorować wedle uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz