piątek, 30 marca 2018

Wielkanocna Babka z advocatem


W domu na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnej własnoręcznie upieczonej Wielkanocnej babki, która jest symbolem umiejętności i doskonałości. Moją propozycją na tegoroczne Święta Wielkanocne jest babka z advocatem.

Składniki:

1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
1 ½ szklanki cukru pudru
5 całych jaj
1 szklanka advocatu
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 zapach rumowy
szczypta soli

Lukier:

1 szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody

Wykonanie:

1. Jajka ubić ze szczyptą soli i zapachem „na sztywno”. Dodać cukier puder, dalej ubijając dodać advocat i olej. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką.

2. Formę na babkę wysmarować oliwą i posypać bułką tartą.

3. Masę wylać do formy i piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 50 minut.

4. Po upieczeniu babkę pozostawić w zamkniętym piekarniku na około 10 minut.

5. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i wodą, gotowym lukrem polać babkę i udekorować wedle uznania.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz